YVE.RO - Vinetele – recomandate reumaticilor
În aceeaşi familie cu vinetele se găsesc roşiile, cartofii, ardeiul etc. Planta este originară din India, unde creşte necultivată. S-a răspândit în Europa, în special în Bazinul Mării Mediterane, unde intră în componenţa multor preparate culinare.
13 August 2015, 06:48
La noi este cultivată de circa trei secole, în special în sudul şi în vestul ţării. Există mai multe varietăţi de formă şi culoare: rotunde, lunguieţe, albe, purpurii, negre şi, bineinţeles, vinete!
Principalele virtuți
Vinetele posedă remarcabile proprietăţi diuretice şi laxative. De asemenea, acţionează binefăcător în tratamentul reumatismului şi gutei.
Dacă ar fi să ne ghidăm doar după o analiză clasică a compoziţiei legumei, aceasta nu ar avea de ce să ne capteze interesul: puţinele calorii însoţesc un ansamblu de elemente nutritive într-o formulă echilibrată, dar dozate cu prea multă zgârcenie.
Lăsând însă la o parte faptul că astfel de analize pot da rezultate foarte diferite (de exemplu, valoarea energetică pentru 100 g variază, în funcţie de autori, între 18 şi 29 kcal), se pare că nu componentele nutritive le conferă calităţi terapeutice, ci sinergia ansamblului sau a anumitor substanţe care nu apar în studii şi care recomandă vinetele în tratarea afecţiunilor digestive (la nivelul stomacului, ficatului, pancreasului şi intestinelor), hormonale (cum ar fi diabetul), cardiovasculare, renale (oliprie), dar şi în reumatism sau gută.
Frunzele de vinete sunt, de asemenea, utilizate sub formă de cataplasme, pentru tratamentul abceselor, arsurilor, hemoroizilor etc.