Borș rusesc de post - rețetă din Basarabia
De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe poloneze, ucraineane, ruse, cuvintele din bucătărie fiind martore savuroase ale acestor împrumuturi.
Articol de Simona Lazăr, 01 Decembrie 2024, 13:27
Borsul rusesc are doua caracteristici principale. Una este prezenta sfeclei rosii, care ii schimba si culoarea, si gustul. Cea de a doua caracteristica este abundenta legumelor, borsul acesta fiind gros si satios, desi ii lipseste orice urma de proteina sau grasime animala. Ba, aici, am ceva de spus: vom adauga smantana – si o vom face din belsug – in zilele de dulce ori, daca e postul Pastelui, in saptamana alba, zisa si a branzei. Nu si in postul Crăciunului
Ce ar trebui sa stii atunci cand alegi sa gatesti, pentru masa de pranz, un bors rusesc?
Ai trebuinta de o sfecla rosie mijlocie, o telina, doi morcovi, varza cruda, un dovlecel, doi cartofi, o ceapa, 1 l de bors, 3 rosii coapte, un pahar de smantana (facultativ), leustean, ulei, sare.Se curata legumele, se taie cuburi mici si se calesc in ulei impreuna cu ceapa si varza tocate. Cand se inmoaie usor, legumele se trec in 2 litri de apa calda si se fierb, acoperit, o jumatate de ora.
Se sareaza dupa gust si se continua fierberea, se incearca legumele, cu precadere sfecla, care fierbe mai greu, si se adauga rosiile decojite si taiate felii subtiri. Dupa 10 minute se adauga borsul fiert separat, o lingura de ulei, leustean tocat si se ia oala de pe foc.
Daca nu-i zi de post, se drege cu smantana pusa direct in farfurie si se serveste cald.