Ciorbă de fasole, pentru zilele de post
În Postul Crăciunului, cresștinii se învrednicesc să se abțină de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouăle, brânza sau laptele. Mâncărurile pe bază de legume, în special fierturile, în diverse forme, reprezintă o alternativă atât sănătoasă, cât și îndestulătoare.
Articol de Simona Lazăr, 07 Decembrie 2024, 13:49
Ciorba de legume, cu orez sau fidea, este si astazi, ca si in trecut, mancarea de baza a romanilor. Borsul, preparat in casa sub formula "a umple borsul", era rezultatul unui ritual incarcat de semnificatii. In general se facea din tarate sau faina de secara ori papusoi, udate mai intai cu apa rece. Apoi, de indata se turna apa clocotita si se lasa la acrit intr-un loc mai cald. Pentru a grabi procesul de dospire, i se adaugau in compozitie husti (depunerile de pe fundul putineiului) sau aluat de paine ce fusese lasat un pic la crescut.
Credinta populara spune ca borsul este dupa sufletul omului. Se acreste repede, numai intr-o zi, daca e "umplut" de o femeie harnica. Una lenesa va avea bors acru de-abia in cateva zile. Dar chiar si asa exista o solutie de a acri borsul fara a da gres. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti in sat acel om despre care i s-a dus vestea ca este iute la manie. Pe acela trebuie sa-l tragi de urechi, rostind "Acru borsul!" si pe data se acreste, cu atat mai tare cu cat se supara gospodarul mai amarnic.Nu se "umple" bors lunea, pentru ca e pacat. La nevoie insa se poate face bors si in aceasta zi, dar numai dupa ce se pun inauntru trei carbuni si sare, ca sa se tina departe duhurile rele. In alte zone se obisnuieste sa se scufunde in putineiul cu bors o crenguta de busuioc.
O alta credinta populara spune ca borsul este echivalentul vinului pe lumea cealalta, asa ca nu se refuza niciodata. O data dat de pomana sau daruit celui care are nevoie, se transforma in vin in lumea celor trecuti in nefiinta.
Bors cu fasole albaIngrediente: 200 g fasole alba, 100 g morcovi, 100 g ceapa, 4 cartofi, o jumatate de telina, o radacina de patrunjel, verdeata (leustean, marar), bors, sare, ulei.Preparare: Fasolea se spala si se pune la fiert. Legumele se curata, se dau pe razatoare si se lasa la inabusit intr-un vas cu ulei. Dupa aproximativ un sfert de ora se adauga apa clocotita si se lasa sa fiarba. Se pune fasolea alba. Borsul se fierbe separat si se indeparteaza spuma ce se formeaza la suprafata. Se toarna apoi peste legume, in cantitatea dorita, dupa gust. Se sareaza si, dupa ce a mai dat cateva clocote, se ia de pe foc si se presara verdeata tocata.