Ascultă Radio Antena Satelor Live

Musaca mănăstirească, de post

Din Târgu Cărbunești, trecând dealul, pe lângă stadion, Mănăstirea Cămărășeasca apare călătorului curios ca o minune. Și minune este căci, în anii comunismului, biserica  mănăstirii de-acum a fost „bolniță” pentru animalele CAP-ului.

Musaca mănăstirească, de post
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 02 Decembrie 2024, 13:30

Reinfiintata in anii 90, manastirea isi primeste oaspetii (si) in trapeza. De la maica stareta Cristofora am aflat si noi reteta pe care v-o daruim.

Pentru acest preparat ai nevoie de 7-8 cartofi mai mari, 3-4 morcovi mari, 2-3 cepe, 400 g ciuperci albe de cultura, o lingurita de amidon, sare, ulei pentru prajit, doua rosii si o legatura mica de patrunjel verde.

Cum se procedeaza: Cartofii se taie in rondele groase de jumatate de centimetru, se prajesc in ulei, dupa care se scot pe un servet absorbant si se lasa la scurs.

Morcovii, taiati rondele, ceapa - taiata fideluta si ciupercile, taiate in felii mai mari se calesc la randul lor, lasandu-le pana scade zeama destul, iar la sfarsit se pune sare dupa gust si o lingurita de amidon pentru a lega compozitia.

Intr-un vas termorezistent (de opreferat intr-un vas de lut, pentru ca prinde un gust mai bun) se pune un strat de cartofi, unul de umplutura si iarasi un strat de cartofi. Deasupra se asaza frumos felii grpase de rosii si patrunjel tocat mprunt (cine doreste poate stropi musacaua cu suc de rosii preparat in casa).

Se da la cuptor pentru 10-15 minute, cat sa se rumeneasca. Se serveste calda sau rece.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Mănăstirea Cămărășasca, Târgu Cărbunești, județul Gorj

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume