Musaca mănăstirească, de post
Din Târgu Cărbunești, trecând dealul, pe lângă stadion, Mănăstirea Cămărășeasca apare călătorului curios ca o minune. Și minune este căci, în anii comunismului, biserica mănăstirii de-acum a fost „bolniță” pentru animalele CAP-ului.
Articol de Simona Lazăr, 02 Decembrie 2024, 13:30
Reinfiintata in anii 90, manastirea isi primeste oaspetii (si) in trapeza. De la maica stareta Cristofora am aflat si noi reteta pe care v-o daruim.
Pentru acest preparat ai nevoie de 7-8 cartofi mai mari, 3-4 morcovi mari, 2-3 cepe, 400 g ciuperci albe de cultura, o lingurita de amidon, sare, ulei pentru prajit, doua rosii si o legatura mica de patrunjel verde.
Cum se procedeaza: Cartofii se taie in rondele groase de jumatate de centimetru, se prajesc in ulei, dupa care se scot pe un servet absorbant si se lasa la scurs.
Morcovii, taiati rondele, ceapa - taiata fideluta si ciupercile, taiate in felii mai mari se calesc la randul lor, lasandu-le pana scade zeama destul, iar la sfarsit se pune sare dupa gust si o lingurita de amidon pentru a lega compozitia.
Intr-un vas termorezistent (de opreferat intr-un vas de lut, pentru ca prinde un gust mai bun) se pune un strat de cartofi, unul de umplutura si iarasi un strat de cartofi. Deasupra se asaza frumos felii grpase de rosii si patrunjel tocat mprunt (cine doreste poate stropi musacaua cu suc de rosii preparat in casa).
Se da la cuptor pentru 10-15 minute, cat sa se rumeneasca. Se serveste calda sau rece.
- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Mănăstirea Cămărășasca, Târgu Cărbunești, județul Gorj