Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâine mănăstirească, rețetă din Episcopia Hușilor

Povestea asta a pâinii mănăstirești am aflat-o eu în cuhniile Episcopiei Hușilor, într-o zi binecuvântată dintr-un post mare de peste an, ca acesta, în care m-a primit în chilia sa părintele Mina Dobzeu, limpede fie-i în veci amintirea. Înaintat în ani, dar cu mâini încă pricepute în sculptarea lemnului - meșteșug de care nu s-a depărtat până în cea din urmă etapă a vieții.

Pâine mănăstirească, rețetă din Episcopia Hușilor
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 04 Decembrie 2024, 13:35

Pâinea - simbol creștin prinn excelență - însă nu cuvioșia sa o modela, ci o măicuță de la care aveam să deprind, atunci, mai multe rețete mănăstireșit. Dar timpul pentru aceasta se făcu, acum! Pâine mănăstirească.

Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță de sare, apă.

Se desface drojdia fecând-o cu puțină sare. Se presară făină și se lasă la loc cald, să se pornească la dospit. Când a început drojdia să facă spumă, se pune în mijlocul făinii, împreună cu sarea. Se adaugă apă, câte puțin, ca să nu se greșească proporțiile, și se începe a se frământa.

Când aluatul este suficient de legat și de elastic, se așează în mijlocul coveții sau al ligheanului, se face semnul crucii pe el, se acoperă cu un șervet curat și le lasă la dospit, la loc cald.

După ce aluatul a crescut suficient, se rupe în două și se modelează două pâini, care se pun în tavă și se crestează de două ori cu cuțitul.

Se unge fața pâinii cu puțină apă, înainte de a băga tava la cuptor. Când e aproape rumenită, se scoate, se unge din nou cu puțină apă și sare și se dă iarăși la cuptor, ca să facă o crustă frumoasă și lucioasă.

- rețetă culeasă de SImona Lazăr de la Episcopia Hușilor, județul Vaslui

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume