Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu fasole albă, rețeta meșterului popular Vasile Moldoveanu

E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă și har prin intermediul unor gesturi firești, ce poate nu au, prin mecanica lor, nimic diferit față de altele.

Sarmale cu fasole albă, rețeta meșterului popular Vasile Moldoveanu
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 09 Decembrie 2024, 13:58

Și totusi, mainile mesterului popular Vasile Moldoveanu din Moreni creeaza nu doar obiecte decorative sau functionale, ce se pot regasi in bucatariile sau odaile oricarei case, ci si unele rituale, datorita puterii protectoare si caracterului simbolic pe care il au.
Atunci cand migaleste la o sararita sau la o lada de zestre, mesterul Vasile Moldoveanu respecta vechile simboluri populare. Sararita, cel mai adesea, e ornamentata cu cristalul de sare, simbolul norocului, iar pe capac este desenata calea ratacita. Ladita de zestre a fetei sarace are ca simbol turita, o planta asemanatoare scaietelui, caci, nu-i asa?, “saracia se tine de om ca scaiul”. Fata de conditie medie are o lada de zestre impodobita, in mod echilibrat, cu simbolurile soarelui si al lunii, pe cand cea a fetei bogate este caracterizata de un desen antropomorf care are o coronita – puterea, bogatia.
Tot intr-o lada de zestre pune fata de maritat si retetele mostenite de la mama, de la bunica. Asa cum e si aceasta reteta de...Sarmale cu fasole alba
Ai trebuinta de 300 g fasole alba, o varza mica (murata) sau vreo 30-40 de frunze de viță-de-vie de la sare, un ardei, o ceapa, doi morcovi, 100 g orez, o cana de suc de rosii, o lingura de pasta de rosii, o ramura de cimbru, o legatura mica de marar, piper, sare, o foaie de dafin.
Fasolea se curata de pleava, se spala si se pune la inmuiat intr-un vas cu apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se schimba in alta apa rece si se pune la fiert. Dupa ce da doua-trei clocote, se schimba din nou, de data asta in apa rece, si se pune sa fiarba pana incep boabele sa se inmoaie. Se aleg frunzele de varza pentru sarmale si se tin in apa rece, sa se desareze putin. Ardeiul se spala si se taie cubulete, ceapa se toaca marunt, iar morcovii se dau pe razatoare. Se pune intr-o tigaie o lingura de ulei si se calesc in ea toate legumele, se adauga apoi orezul si 50 ml de apa si se inabusa putin. Se da cratita deoparte, sa se raceasca. intre timp s-a scurs si fasolea si a fost lasata sa se raceasca. Se amesteca orezul cu fasolea, cu pasta de tomate, cimbrul tocat marunt sau macinat, mararul tocat, precum si cu sare si piper dupa gust. Se fac sarmale infasurate in foaie de varza sau în foaie de viță-de-vie (după ce au fost desărate, ori una, ori alta). Cotorul verzei si foile ramase se toaca si se pun pe fundul oalei, se asaza apoi sarmalele, se toarna deasupra sucul de rosii si apa cat sa le cuprinda. Se pun si foile de dafin, rupte in bucati mai mici. Se acopera vasul si se fierbe la foc mic o ora si jumatate.

Un text de Simona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume