Sarmale cu fasole albă, rețeta meșterului popular Vasile Moldoveanu
E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă și har prin intermediul unor gesturi firești, ce poate nu au, prin mecanica lor, nimic diferit față de altele.
Articol de Simona Lazăr, 09 Decembrie 2024, 13:58
Și totusi, mainile mesterului popular Vasile Moldoveanu din Moreni creeaza nu doar obiecte decorative sau functionale, ce se pot regasi in bucatariile sau odaile oricarei case, ci si unele rituale, datorita puterii protectoare si caracterului simbolic pe care il au.
Atunci cand migaleste la o sararita sau la o lada de zestre, mesterul Vasile Moldoveanu respecta vechile simboluri populare. Sararita, cel mai adesea, e ornamentata cu cristalul de sare, simbolul norocului, iar pe capac este desenata calea ratacita. Ladita de zestre a fetei sarace are ca simbol turita, o planta asemanatoare scaietelui, caci, nu-i asa?, “saracia se tine de om ca scaiul”. Fata de conditie medie are o lada de zestre impodobita, in mod echilibrat, cu simbolurile soarelui si al lunii, pe cand cea a fetei bogate este caracterizata de un desen antropomorf care are o coronita – puterea, bogatia.
Tot intr-o lada de zestre pune fata de maritat si retetele mostenite de la mama, de la bunica. Asa cum e si aceasta reteta de...Sarmale cu fasole alba
Ai trebuinta de 300 g fasole alba, o varza mica (murata) sau vreo 30-40 de frunze de viță-de-vie de la sare, un ardei, o ceapa, doi morcovi, 100 g orez, o cana de suc de rosii, o lingura de pasta de rosii, o ramura de cimbru, o legatura mica de marar, piper, sare, o foaie de dafin.
Fasolea se curata de pleava, se spala si se pune la inmuiat intr-un vas cu apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se schimba in alta apa rece si se pune la fiert. Dupa ce da doua-trei clocote, se schimba din nou, de data asta in apa rece, si se pune sa fiarba pana incep boabele sa se inmoaie. Se aleg frunzele de varza pentru sarmale si se tin in apa rece, sa se desareze putin. Ardeiul se spala si se taie cubulete, ceapa se toaca marunt, iar morcovii se dau pe razatoare. Se pune intr-o tigaie o lingura de ulei si se calesc in ea toate legumele, se adauga apoi orezul si 50 ml de apa si se inabusa putin. Se da cratita deoparte, sa se raceasca. intre timp s-a scurs si fasolea si a fost lasata sa se raceasca. Se amesteca orezul cu fasolea, cu pasta de tomate, cimbrul tocat marunt sau macinat, mararul tocat, precum si cu sare si piper dupa gust. Se fac sarmale infasurate in foaie de varza sau în foaie de viță-de-vie (după ce au fost desărate, ori una, ori alta). Cotorul verzei si foile ramase se toaca si se pun pe fundul oalei, se asaza apoi sarmalele, se toarna deasupra sucul de rosii si apa cat sa le cuprinda. Se pun si foile de dafin, rupte in bucati mai mici. Se acopera vasul si se fierbe la foc mic o ora si jumatate.
Un text de Simona Lazăr