Supă de gulii, ardelenească
Guliile sunt un ingredient întâlnit frecvent pe masa ardelenilor și a bănățenilor, de la gulii umplute cu carne sau de post, la supa de gulii.
Articol de Simona Lazăr, 03 Decembrie 2024, 13:32
Ingrediente: 400 g gulii, 30 g untură, 30 g făină, o lingură de smântână, pătrunjel, sare; făină, apă și unt pentru găluște sau făină, apă și ou pentru tăiței de casă.
Preparare: Curățați și tăiați guliile în felii subțiri, presărați sare și gătiți în grăsime fierbinte, la foc mic, într-o cratiță cu capac, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, din când în când. Această supă va avea un gust cu adevărat plăcut doar dacă guliile devin moi precum ceara. Când sunt gata, presărați cu puțină făină, adăugați apă rece și gătiți încă 10 până la 15 minute.
Adăugați în supă găluște de făină și unt sau tăiței de casă. Această supă se poate pregăti, de asemenea, cu găluște de carne tocată.
Text și rețetă: Simona Lazăr