Cine are calitatea de șomer și cine poate beneficia de indemnizația de șomaj
În ultimele luni, rata şomajului din România a rămas constantă, la nivelul de 2,5%. Cu toate acestea, din cei aproape 224.000 de șomeri, aproximativ 159.000 provin din mediul rural și 65.000 din urban.
13 Septembrie 2022, 12:57
Conform legii, este considerata somera persoana care indeplineste cumulativ mai multe conditiii. Mai exact, este în căutarea unui loc de muncă și are vârsta de minim 16 ani până la îndeplinire a condițiilor de pensionare, are o să stare de sănătate și capacități fizice și fizice care o face aptă pentru prestarea unei munci, nu are loc de muncă și nu realizează venituri sau realizează din activități autorizate, potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj (525.5 lei{) și este disponibilă să înceapă lucrul imediat în perioada următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă, a declarant Corina Scarlat, purtator de cuvant ANOFM, pentru Antena Satelor.
In momentul în care persoana se înregistrează în evidențele ANOFM, aceasta trebuie sa completeze o declarație pe proprie răspundere că este aptă de muncă sau sa precizeze eventualele contraindicații sau afecțiuni pe care le are și ca urmare a acestora, are anumite limitări în a desfășura un loc de muncă în anumite domenii, a mai adaugat Corina Scarlat.
Primesc indemnizatie de somaj cei care au calitatea de somer intrucat le-a incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive care nu li se pot imputa sau le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor.
Indemnizațiile de șomaj se acordă pe perioade diferite, în funcție de perioada de cotizare, de stagiu de cotizare pe care o are persoana respectivă și este de 6 luni pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puțin un an și pentru absolvenți, 9 luni pentru cei care au stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani și 12 luni pentru o persoană cu stagiu de cotizare mai mare de 10 ani cu cuantumul indemnizației este un de șomaj.
Cuantumul indemnizatiei este 75% din indicatorul social de referință, de 525,5 lei, la care se adaugă la o sumă calculată prin aplicarea unei unui procent asupra mediei veniturilor din ultimele 12 luni.
Astfel, la cei 75% din indicatorul social de referință se adaugă 3% din media veniturilor din ultimele 12 luni pentru cei care au avut stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani, 5% pentru cei care au cel puțin 5 ani, 7% pentru cei care au cel puțin 10 ani și 10% pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.
E important de mentionat ca, pentru ca cei care se incadreaza in situatiile de mai sus sa beneficieze de indemnizatie de somaj, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 12 luni (din ultimele 24 de luni inainte de data inregistrarii cererii).
Pentru absolvenți, indemnizația este fixă, lunară, pentru că ei n-au fost asigurați în sistemul de asigurări pentru șomaj . Acestia primesc pe o perioadă de 6 luni și este 50 % din indicatorul social de referință la momentul la momentul stabilirii acestui drept, a mai spus Corina Scarlat.
Stagiul de cotizare este perioada muncita legal in care s-a datorat statului contributia pentru somaj si perioada in care persoana a fost asigurata pe cont propriu pentru somaj.
In plus, fata de categoriile mentionate mai sus, mai exista si cateva exceptii, pentru care nu este necesar un stagiu minim de cotizare:
- absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca potrivit pregatirii profesionale;
- absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap care au cel putin 16 ani, care nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca potrivit pregatirii profesionale;
- persoane care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate in munca si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu si-au gasit de lucru.
Care sunt actele necesare pentru obtinerea ajutorului de somaj
Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca sunt prezentate actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj. Iata care sunt documentele:
- actul de identitate, original si copie;
- actele de studii si de calificare, original si copie;
- adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca (sau ca are restrictii medicale)
-actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
In plus fata de documentele mentionate mai sus, cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj trebuie sa fie insotita de o serie de acte, in functie de situatia particulara in care se afla cel/cea care solicita ajutorul de somaj.
Perioada de acordare a indemnizatiei depinde de durata stagiului de cotizare, astfel:
- timp de sase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- timp de noua luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani;
- timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.
Absolventii primesc ajutor de somaj pentru o perioada fixa de sase luni.
Care este valoarea indemnizatiei de somaj
La fel ca perioada de acordare, si valoarea indemnizatiei depinde de durata stagiului de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 75% din valoarea ISR – indicele social de referinta (in acest moment 500 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 75% din valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni ale stagiului de cotizare, astfel:
→ 3% pentru persoanele cu un stagiu de cel putin trei ani;
→ 5% pentru persoanele cu un stagiu de cel putin cinci ani;
→ 7% pentru persoanele cu un stagiu de cel putin zece ani;
→ 10% pentru persoanele cu un stagiu de cel putin 20 de ani.
Atentie! Somerii care sunt inregistrati la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca de cel putin 30 de zile, dar care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, pot primi o prima de activare. Aceasta poate fi obtinuta in situatia in care persoana in cauza se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de trei luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Prima de activare are valoarea de 1.000 lei si este neimpozabila.
Fto: pixabay