Criza energetică pune presiune pe bugetul românilor. Cum putem scădea factura
În ultima perioadă, mulți consumatori se plâng că au primit facturi mari la enregie. Deși autoritățile au anunțat că cei care fac economie vor plăti mai puțin, facturarea se va face în funcție de consumul mediu lunar din anul 2021.
16 Septembrie 2022, 10:04
Cu alte cuvinte, economia pe care o facem acum la consumul de energie va conta abia pentru anul viitor, a declarant analistul Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, într-un interviu pentru Antena Satelor.
“Dacă anul trecut au consumat între 100 de kilowat-oră și 300 de kilowati pe oră atunci prețul care trebuie să fie în factură este de 0.8 lei pe kilowatt-oră, dacă anul trecut a fost consumat sub 100 de kilowat-oră atunci prețul trebuie să fie de 0 68 de lei pe kilowat ora. In situația în care consumul este sub 255 de kilowat-oră dar asta doar de la 1 sptembrie 2022, pentru primii 255 de kilowatt-oră se va plăti 0.8 lei pe kilowat-oră, iar pentru următorii următorii kilowați-oră până la limita consumului lor vor plăti efectiv prețul din contract sau prețul din piață.
Sunt multi consumatori care s au trezit cu facturi uriase pentru că în momentul în care există o lege, ea este aplicată. S-au stabilit plafoane la energie electrică plecând de la media consumului din anul 2021. Această situație face ca cineva să fie în permanent corelat cu cât a consumat în anul 2021, un an cu consum mare. Daca anul trecut ai consumat puțin, vei avea un preț mic, daca ai consumat mult, vei avea un preț mare.”
Dumitru Chisalita estimeaza ca facturile viitoare vor fi mai mari pentru cei care au avut un consum mediu de peste 300 de Kw anul trecut.
“Acuma trebuie trebuie să fim corecți si să spunem că pentru consumatorii care consumă foarte puțin și aicea mă refer la consumatorii care în general stau la țară, care au foarte puține electrocanice si echipamente electrice, aparate, case mici cu 3 bac-uri și un aparat de radio, acolo factura va fi similară cu factura care a fost anul trecut dacă discutăm în schimb de o casă chiar și în mediul rural, care să spunem, e dotată cu mulgătoare pentru vaci și cu echipamente de producere a untului din smântână, cu alte echipamente care sunt, mă rog, de de de o mare necesitate, să spunem, într-o gospodărie agricolă, din păcate, consumurile vor fi foarte mari. Așadar, după ce am fost îndrumați să facem economie pentru a beneficia de preț, să zicem, plafonat, constatăm acum că factura lunară nu va fi redusă. Factura lunară nu va fi redusă decât cu o cantitate care e mai puțin consumată, dar nicidecum nu vom beneficia de prețul care ne-a fost promis. Dacă consumați mai puțin, veți avea un preț mai mic. Din păcate, acuma constatăm că am consuma mai puțin și nu avem un preț mai mic. “
La gaze, pretul ramane plafonat, indiferent de consum, a mai explicat Dumitru Chisalita, care a precizat insa ca vor exista diferente foarte mari fata de facturile din anii trecuti si a explicat si de ce.
“La gaze lucrurile sunt în felul următor: prețurile pentru gaz este plafonat la un nivel de 0.31 de lei pe kilowatt-oră indiferent de de cât consum. Adică pot să consumi un metru cum sau să consum 1000000 de metri cubi același preț. Singura diferență pe care o va percepe omul, este ca dacă a avut anul trecut un contract care venea din anul 2020 va vedea că are un preț aproape dublu față de acela respectiv.
A avea o factură aproape dublă cu tot cu preț plafonat. De ce? Pentru că au fost foarte multe situații în care oamenii au avut contractele care veneau din anul 2020 cu prețul de 0.17, 0 /15. Au fost chiar 0. 12 lei pe kilowatt-oră în momentul de față. Din estimările noastre, cam 40 % din consumatorii de gaze din România se vor găsi într-o situație de genul ăsta, care vor avea o factură dublă față de anul trecut. Ceilalți, care deja de anul trecut au avut prețuri mari la gaze naturale, probabil că vor avea o factură similară cu factura anului trecut".
Consumatorii trebuie sa fie foarte atenti in urmatoarea perioada si sa verifice cantitatea facturata si pretul, recomanda presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Dumitru Chisalita.
“In momentul în care primesc factura, oamenii trebuie să se uite foarte bine, să caute să identifice care a fost consumul mediu din anul 2021, știu că sună foarte teoretic, far de științific, dar din păcate asta spune legea. După ce află cât au consumat în anul 2021 trebuie sa identifice prețul din factură. Dacă anul trecut consumul mediu a fost mai mare peste plafonul kilowați-oră atunci prețul care va fi în factură este cel care există în contract. Deci trebuie să verifice prețul care este în contract".
Dumitru Chisalita ne indemana pe toti sa facem economie la energie electrica, fara insa sa ne fie afectata calitatea vietii, chira daca acest lucru nu se va reflecta in facturile ce vor veni in acesata iarna.
“Invitația mea este să încercati să reduceti pe cât posibil consumul fără a va modifica gradul de confort. Adică nu recomand nimănui să stea pe întuneric, nu recomand nimenui să stea în frig, nu recomand nimănui să nu se spele cu apă caldă, dar în același timp recomand să fim mai cumpătați și să nu lăsăm becul aprins dacă afară este lumină, să nu lăsăm televizoare să funcționeze, dacă nu ne uităm la ele sau alte tipuri de aparate, să încercăm pe cât posibil să nu risipim energia. Acest comportament nu o să însemne înjumătățirea facturii, ci discutăm de câteva procente cu care se va putea reduce valoarea facturii", a incheiat analistul Dumitru Chisalita.
Foto: pixabay