Familii din zone izolate din Munții Apuseni au de astăzi curent electric
Energia este generată de panourile fotovoltaice achiziționate și instalate gratuit de Asociația Energia Inteligentă, prin proiectul “Energie pentru viață”.
25 Iunie 2021, 17:06
Cele cinci gospodării în care locuiesc persoane vârstnice, care au venituri reduse, se află în comuna Intregalde din județul Alba.
Victoria Moga - primarul comunitatii, spunea in emisiunea “Vrem sa stii”, ca ajutorul oferit de Asociatia Energia Inteligenta este binevenit si ca in felul acesta creste numarul gospodariilor care vor beneficia de curent electrice.
Edilul a precizat ca si primaria a reusit sa obtina fonduri europene si sprijin de la Consiliul Judetean pentru a aduce lumina in alte 17 case izolate.
Victoria Moga spera ca prin introducerea utilitatilor, comunitatea pe care o reprezinta sa devina atractiva pentru tinerii care vor sa duca o viata linistita, sanatoasa, in mijlocul naturii, intr o comunitate de oameni calzi si primitori, care traiesc greu, dar frumos.
Edilul a mai adaugat ca zona are potential turistic, iar cei care vor sa practice agricultura ecologica si sa creasca animale, comuna Intregalde este locul ideal.
Prezent in emsiunea “Vrem sa stii”, Dumitru Chisalita - presedintele organizatiei, a precizat ca prin acest proiect isi propune atragerea finanțărilor necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice în mai multe gospodării localizate în zone izolate din Munții Apuseni.
Acesta a mai declarant ca prin aceast acest demers doreste să crească gradul de conștientizare asupra faptului că există un număr mare de gospodării fără electricitate, să mobilizeze cât mai multe companii din domeniul energiei să se alăture actiunii, să atraga atenția cât mai multor oameni că există semeni ai lor care trăiesc ca in evul mediu si să arăte că prin implicare pot schimba vieti..
În România, peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric in anul 2018, conform unei situații întocmite de ministerul Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi. Dintre acestea, 7000 se află în zone izolate.
Dintre acestea, 7000 se află în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici.
Sute de familii trăiesc fără să aprindă becul atunci când se întunecă, pentru ele, diferența dintre întuneric și lumină nu o face simpla apăsare a unui întrerupător.
O mică parte dintre aceste familii utilizează generatoare în gospodăriile în care locuiesc, însă cea mai mare parte, aflându-se la limita sărăciei, folosesc încă lămpi cu gaz și lumânări.
Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă.
Astfel, cca. 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.
In urmatoarea etapa a proiectului Asociatia Energia Inteligenta va monta sisteme de panouri fotovoltaice in cinci gospodarii izolate din Muntii Harghita.
Mai jos va prezentam imagini de la sediul Primariei Intregalde, realizate de Dumitru Chisalita - presedintele Asociaitie "Energia Inteligenta", dupa emisiunea “Vrem sa stii”, cu interlocutorii Claudiei Ruse, inainte de a porni pe drumuri de munte cu instalatiile si panourile fotovoltaice spre gospodariile izolate.
Domnul Dumitrașcu - 86 de ani. Prima casa ca va avea curent electric prin proiectul Energie pentru viata!
O echipa extraordinara care a susținut proiectul "Energie pentru viata", derulat de Asociația Energia Inteligentă.