Fractura de șold – ce trebuie să știm despre ea
Fractura de șold se încadrează în categoria fracturilor osteoporotice și asta pentru că statisticile arată că se întâmplă preponderent în rândul persoanelor vârstnice, care suferă de osteoporoză.
11 Decembrie 2018, 10:47
Și cu toate că există credința că femeile au parte de acest „cumul” de afecțiuni (osteoporoză + fractură), 30% dintre bărbați își rup șoldul la bătrânețe. Mai mult, chiar, incidența decesului după ce s-a produs fractura de șold este mai mare la bărbați decât la femei (procentual) – evident, nu din pricina facturii în sine, ci din cauza complicațiilor care apar.
Când survine fractura de șold și cum trebuie tratată?
Dr. Paul Năstase, medic specialist Ortopedie Traumatologie, cu competență în Chirurgie Artroscopică, a clarificat câteva aspecte legate de acest subiect.
„Categoria de vârstă peste 60 de ani, la care apar problemele de sănătate generală, este și cea care predispune la niște traumatisme care nu ar trebui să se întâmple în mod normal – cum ar fi: fractura de șold. În mod normal, la o persoană sănătoasă, aceasta apare într-un traumatism cu o energie extraordinar de mare, cum ar fi un accident de circulație sau căderi de la înălțime (câțiva metri). Dar bătrânii pot să cadă pur și simplu din picioare și să-și rupă șoldul și atunci acesta este un semn că starea generală a sănătății persoanei respective este absolut precară”.
Pentru că am intrat în anotimpul rece, o întrebare care se pune este dacă această perioadă din an este favorizantă pentru accidente care conduc la fractura de șold. „Cei care au un pic de probleme cu echilibrul, care se deplasează mai greu, întotdeauna vor fi predispuși să cadă. În ce privește persoanele vârstnice, oasele lor sunt și mai fragile și așa apar fracturile datorate alunecării sau căderii, pur și simplu, din picioare”, spune medicul specialist.
„Probleme legate de sezonul rece sunt certe și traumatismele sunt, nu de puține ori, destul de severe.............