Lumina se va aprinde și în locuințele izolate din Munții Vrancei
Acest lucru este posibil datorită sistemelor fotovoltaice ce vor fi instalate pe casele aflate în zone extrem de izolate, unde oamenii trăiesc în condiții exact ca acum 100 de ani.
23 Septembrie 2022, 09:52
Asociația Energia Inteligentă continuă proiectul „Energie pentru Viață” și aduce curentul electric în cinci gospodării din cătunele comunelelor Năruja și Vintileasca din Județul Vrancei, unde accesul se face dificil.
In aceste case, se instaleaza panouri fotovoltaice si cu sisteme specifice de siguranță, de iluminat, prize, întrerupătoare, cu corpuri de iluminat.
In același timp, se monteaza un sistem de stocare, astfel încât, atunci când nu este suficientă lumină, casele să aiba o rezervă de putere, pe care oamenii să o folosească în momentele în care sunt nori, ploua sau luminozitatea este foarte scăzut, a declarat Dumitru Chislaita, presedinte Asocuitia Energia Inteligenta, pentru Antena Satelor.
“Ieri am reușit să fericim unul dintre locuitorii comunei Năruja, care stă undeva într-un vârf de munte și care până aseară nu avea energie electrică și s-a bucurat pentru prima dată în viața lui, de ceea ce înseamnă energie electrică. Am trecut în momentul de față suntem chiar pe teritoriul comunei Vrâncioaia, la 2 bunici de 86 de ani încercăm în momentul de față să montăm panourilee, să facem rețeaua în interior, să facem zona de stocare a energiei. Până duminică încercăm să aducem lumină în 5 case, în 5 zone în care energie electrică, așa cum spunea aseară proprietarul acelei căsuțe, probabil niciodată n-ar fi ajuns dacă nu am fi demarat acest proiect", a declarat Dumitru Chislaita.
Asociatia Energia Inteligenta se afla la a treia editie a proiectului Energie pentru Viata. Pana acum au fost ajutate familii din gospodarii aflate in catune rupte de lume din Munții Trascău, județul Alba si din Munții Ciucului, județul Harghita.
“Acuma suntem în județul Vrancea, Munții Vrancei, unde încercăm să aducem aceeași energie pentru o viață mai bună, pentru o viață luminată, pentru o viață normală, specifică secolului 21 având în vedere că aceste case, cum cum spuneam sunt foarte izolate, lipsite de drumuri, de căi de acces și din păcate sunt locuite de oameni în vârstă și foarte în vârstă. Practic este singura lor speranță de a avea energie electrică, de a trăi și ei într-un mediul normal, când vine seara să poată să-și aprindă lumina, să poată să asculte un radio, să poată să se uite la un televizor și în fine să poata să folosească energia la tot ceea ce este util într-o gospodărie”, a mai spus Dumitru Chisalita.
Preturile sistemelor de panouri fotovoltaice variaza intre 3000 si 5000 de Euro, in functie de puterea instalata, costurile fiind fost asigurate din sponsorizari.
Foto: pixabay