Sfatul avocatului: Ce facem dacă primim facturi mari la utilități?
În ultimul timp, tot mai mulți români se plâng că au primit de la furnizori facturi uriașe la curent electric. Este vorba despre sume de mii de lei, pe care mulți dintre aceștia spun că nu au cum să le plătească.
26 Septembrie 2022, 09:04
Facturi mari la energie au primit persoane publice și oameni ai legii.
I s-a întâmplat chiar avocatului Adrian Cuculis, care are de achitat 3400 de lei. El a explicat la Antena Satelor că cea mai mare suma de plata o are de departe un consumator din Timișoara, cu o factura de 50.000 de lei.
“Factura mea este de vreo 3400 - 3500 de lei, însă, o sa va socheze ce va spun acum, ceea ce văd eu este o factură de 50.000 de lei pentru o persoană fizică din Timișoara, regularizare, din punctul meu de vedere, absolut ilegală, făcută pe ultimii 4 ani și aproape jumătate din 2017 până la finalul anului 2021”, a declarat Adrian Cuculis.
Acesta spune ca exista solutii legale pentru a contesta aceste factrti si trebuie urmati cativa pasi.
“Notificam in scris furnizorul de energie si contestam intinderea valorii facturii, solicitam furnizorului de energie sa puna la dispozitie metrologia contorului si verificam cu indexul vechi daca nu cumva apare o discrepanta, daca nu primim raspuns favorabil in maxim 15 zile, trimitem plangerea la ANRE la departamentul de protectie a consumatorului sau direct la ANPC si in pararel deschidem o actiune in instanta pentru anularea facturilor”.
Adrian Cuculis considera ca regularizarea consumului este ilegala din cauza pretului aplicat, acesta fiind motivul care a condus, de fapt, la o explozie a valorii facturilor.
“Este ilegală și chestiunea cu regularizarea, aplicarea ilegală a unui preț la zi pentru ceea ce s-a consumat acum un an 2 ,3 sau ani de zile cand pretul era de 3,4 ori mai mic decat cel pe care il platim acum. Acesta este motivul care duce de fapt la o explozie atât de mare a facturilor, iar identificarea problemei de la bun început și reclamarea ei ar trebui să ducă la o recalculare a facturilor.“
Daca furnizorul nu da curs solicitarii noastre de recalculare a facturii atunci ne putem adresa instantei, dar pe baza unor expertize judiciare, care necesita timp si costururi, a mai spus avocatul Adrian Cuculis care ne recomada sa citim cu atentie atat facturile cat si contractele de furnizate, cpentru ca ele contin informatii ce ne pot ajuta.
“Dumneavoastră v-ați citit, spre exemplu, vreodată integral contractul de furnizare al energiei electrice? Este o introspecție pe care trebuie să facem cu toții. Vreți să vă spun că nici eu nu l-am citit până când am primit factura respectivă și am cerut, bineînțeles, să văd și eu contractul. Această delăsare, până la urmă, pentru că este o delăsare care ne costă, mult pe fiecare în parte”, a mai spus avocatul Adrian Cuculis.
Foto: pixabay