Teste similare celor din şcolile de şoferi pentru pregătirea elevilor în perspectiva Bacalaureatului
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău propune ca şcolile să afişeze pe site-urile proprii secţiuni de teste cu bareme pentru elevii care vor urma să participe la examenul de Bacalaureat, grile similare cu cele pe care le parcurg candidaţii care susţin examenul în vederea obţinerii permisului de conducere.
28 Martie 2024, 09:06
La simularea Evaluării Naţionale organizată la nivel judeţean de către IŞJ, procentul de promovabilitate a fost de 54,01 la sută iar la simularea organizată la nivel naţional, procentul a crescut la 58,10 la sută. Potrivit IŞJ, cele mai multe note s-au încadrat între 4 şi 6.
'Din totalul de 3735 de elevi de clasa a VIII-a, s-au prezentat 3432 de elevi, într-o proporţie de 92,42 la sută la Limba Română şi 91,88 la Matematică. La Limba Română am avut un procent de 62,06 la sută promovabilitate, observăm că cele mai multe note sunt între 6 şi 6,99 adică 608 candidaţi. La Matematică un procent mai scăzut de 42,28 la sută, ponderea mai mare a notelor este între 4 şi 4,99, 603 elevi. Per total la medie observăm că cele mai multe note oscilează între 4 şi 6, la simularea noastră. La simularea de la nivel naţional, la Limba Română procentul a crescut, este de 74.37 la sută. La Matematică procentul a scăzut, este de 37,41 la sută, având o medie pe judeţ de 58,10 la sută. Observăm că la Evaluarea dată la nivel naţional, la Matematică cele mai multe note sunt între 4 şi 4,99 însă au scăzut la celelalte ceea ce ne îngrijorează ', a declarat inspectorul general al IŞJ, Daniela Palcău, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
În perioada 27-28 noiembrie 2023, a fost organizată simularea judeţeană a probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat. Procentul de promovare la nivelul judeţului a fost de 36,36%. Ulterior, la simularea organizată la nivel naţional, procentul de promovabilitate a crescut la 48,05.
'La examenul de Bacalaureat, la proba Limba şi literatura română, la simularea judeţeană am avut un procent de 66,75 la sută, între 5 şi 5,99 este ponderea cu cele mai multe note. La simularea naţională, la Limba română procentul a scăzut la 62,91 la sută. Cele mai multe note sunt aici, între 5 şi 5,99. La Matematică şi Istorie s-a observat o creştere faţă de simularea judeţeană. La proba la alegere, la simularea judeţeană procentul de promovabilitate a fost de 56,55 la sută , la simularea naţională o creştere până la 66,43 la sută. ', a subliniat inspectorul general şcolar.
Ţinând cont de rezultatele obţinute, IŞJ a dispus măsuri pentru pregătirea elevilor în perspectiva susţinerii examenelor din vara acestui an.
'Am solicitat după aceste simulări fiecărei unităţi de învăţământ să-şi facă o analiză. Dintre activităţile propuse, diversificarea activităţilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor şi părinţilor privind motivaţia învăţării în vederea obţinerii unor rezultate şcolare mai bune, informarea permanentă a părinţilor cu privire la numărul de absenţe al fiecărui elev, stabilirea unui program de pregătire suplimentară cu toţi elevii claselor a XI-a şi a XII-a şi monitorizarea orelor de pregătire suplimentară. Încercăm creşterea mediilor peste 5 la Evaluare şi peste 6 la Bacalaureat, încercăm să facem grupe de profesori care să ajute elevii, plasarea pe site-urile şcolilor a unei secţiuni unde elevii să acceseze teste şi bareme în conformitate cu modelele propuse de minister, o măsură pe care vă mărturisesc Ministerul Educaţiei nu a îmbrăţişat-o pentru că s-a constatat că dacă s-au dat teste de exersare, elevii s-au canalizat pe acel tip de teste şi nu s-au mai putut controla în a asimila conştient anumite competenţe. Nu ştiu dacă este o măsură bună sau nu, noi le punem la dispoziţie nu cu titlu de obligativitate şi astfel de teste, ', a atras atenţia şeful IŞJ.
Potrivit conducerii Instituţiei Prefectului, există un risc legat de introducerea testelor similare cu cele parcurse de candidaţii care susţin examene pentru permisul auto, dar sunt de natură a-i acomoda pe elevi în perspectiva Bacalaureatului.
'Riscul este la fel ca la examinarea de la proba de obţinere a permisului de conducere, riscul este ca un copil să înveţe strict să meargă numai pe traseul acela dar partea de antrenament şi acomodarea cu specificul testului şi încadrarea în timp, da poate fi... ', a subliniat prefectul judeţului Buzău. AGERPRES