Ce este uzucapiunea imobiliară și cum se poate dobândi
Uzucapiunea este un mod de dobândire a proprietăţii şi a altor drepturi reale prin posedarea neîntreruptă a unui lucru în intervalul de timp prevăzut de lege.
Articol de Robina Cornaciu, 18 Septembrie 2023, 11:48
Ea reprezintă singura dovadă absolută a dreptului de proprietate și se întemeiază pe următoarele motive:
- posesia corespunde dreptului de proprietate, dar dovada acestui drept este dificilă, dificultate ce dispare în cazul în care acest drept a fost dobândit ca urmare a exercitării posesiei pe întreaga durată de timp prevăzută de lege;
- certitudinea situaţiilor şi a raporturilor juridice necesită recunoaşterea de efecte juridice unei aparenţe îndelungate de proprietate create prin posesia prelungită în timp;
- constituie o sancţiune împotriva vechiului proprietar care, manifestând lipsă de diligenţă, a lăsat un timp îndelungat bunul său în mâna altei persoane. Pe această cale nu pot fi dobândite bunurile inalienabile.
Avocatul Bogdan Grabowski a prezentat la Radio România Antena Satelor tipurile de uzucapiune:
Uzucapiunea este întâlnită în jurisprudență sub urmatoarele forme:
- uzucapinea de 30 de ani prevăzută în art.1890 Cod civil, denumită si uzucapinea de lungă durată,
- uzucapiunea de 10 până la 20 de ani, prevăzută în art.1895 Cod civil; pentru a se putea invoca o astfel de uzucapiune trebuie ca posesia exercitată să fi fost de bună - credință și să se fi întemeiat pe un just titlu; această formă este denumită în practică și uzucapiunea de scurtă durată.”
Care sunt efectele uzucapinunii
”Principalul efect al uzucapiunii este acela că posesorul devine titular al dreptului de proprietate sau, după caz, al altui drept real asupra bunului posedat în tot timpul cerut de lege. Efectul uzucapiunii este retroactiv, în sensul că uzucapantul va fi considerat proprietar nu din momentul împlinirii termenului, ci chiar din ziua în care a început posesia” a precizat avocat Bogdan Grabowski.
Uzucapiunea poate fi invocată atât pe cale de acțiune, cât și pe cale de excepție, dar ea nu poate fi invocată din oficiu, ci trebuie cerută de către cel interesat.