Cetățeanul poate fi reprezentat în fața autorităților de avocatul său prin împuternicire avocațială
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se acordă dreptul avocatului de a reprezenta cetăţeanul în raport cu autorităţile şi instituţiile publice în baza împuternicirii avocaţiale.
08 Octombrie 2024, 16:05
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea dreptului avocatului de a reprezenta cetăţeanul în raport cu autorităţile şi instituţiile publice în baza împuternicirii avocaţiale.
'Pe baza actelor de stare civilă se eliberează certificate/extrase multilingve de naştere şi de căsătorie titularilor sau reprezentanţilor legali ai acestora, iar certificatele/extrasele multilingve de deces, membrilor familiei, persoanelor îndreptăţite ori, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale care a înregistrat decesul, altor persoane care justifică un interes legitim. Certificatele de stare civilă/extrasele multilingve ale actelor de stare civilă se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială, precum şi avocaţilor împuterniciţi de către titulari, de către reprezentanţii legali ai acestora sau, în cazul certificatului/extrasului multilingv de deces, de către persoanele îndreptăţite ori membrii familiei, după caz, în baza împuternicirii avocaţiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat', se arată în proiect.
Potrivit acestuia, în certificatele/extrasele multilingve de stare civilă nu vor fi preluate titlurile de nobleţe, chiar dacă au fost înscrise în unele acte de stare civilă.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.