Contractul de arendă: Drepturi, obligații și condiții
Contractul de arendă, încheiat între arendator și arendaș, este un document care are drept obiectiv înțelegerea dintre părți.
Articol de Robina Cornaciu, 30 Octombrie 2023, 15:25
“Contractul de arendă este reglementat prin articolele nr. 1836-1850 din Codul Civil și prin Legea nr. 16/1994 actualizată. Potrivit articolului nr. 1836 din Codul Civil, pot fi arendate „terenuri arabile, vii, livezi, pepiniere viticole, pomicole, arbuști fructifer, plantații de hamei și duzi, pășuni împădurite, terenuri ocupate de construcții și instalații agrozootehnice, amenajări piscicole și de îmbunătățiri funciare, drumuri tehnologice, platforme și spații de depozitare care servesc nevoilor producției agricole și terenuri neproductive care pot fi amenajate și folosite pentru producția agricolă,” a declarat la Radio Romania Antena Satelor, avocat Bogdan Grabowski.La acestea se adaugă animalele, construcțiile de orice fel, mașinile, utilajele și alte bunuri pentru exploatarea agricolă.
Conform articolelor 2 și 3 din Legea arendei nr. 16/1994 actualizată, poate fi arendator orice persoană, fizică sau juridică, ce deține în mod legal bunuri agricole, fie ca titular al unui drept de proprietate sau al unui drept de uzufruct, fie cu alt titlu juridic: drept de superficie, drept real de folosință sau de administrare. Foarte important este faptul că regiile autonome, instituțiile și stațiunile de cercetare și producție agricolă, societățile comerciale sau alte unități de stat ori cooperatiste, care au în patrimoniu sau în administrare terenuri proprietate de stat, nu pot da în arendă.
Ce drepturi are arendatorul
Să controleze modul în care arendașul exploatează bunul agricol arendat;
Să primească bunul agricol care a făcut obiectul contractului de arendă;
Să acționeze împreună cu arendașul terții care tulbură exploatarea normală a bunului arendat, a precizat avocat Bogdan Grabowski.
Ce obligații are arendatorul
Să îi asigure arendașului folosința bunului dat în arendă;
Să îi predea arendașului bunul agricol în stare corespunzătoare întrebuințării sale;
Să mențină bunul pe care urmează să îl arendeze în stare de folosință;
Să asigure folosința utilă și pașnică a bunului agricol;
Să ofere garanții arendașului contra evicțiunii parțiale sau totale, precum și în cazul viciilor ascunse ale bunului agricol arendat;
Să nu ia măsuri în legătură cu exploatarea bunului arendat de natură să-l tulbure pe arendaș;
Să plătească taxele și impozitele datorate pentru terenurile arendate;
Să îl înștiințeze în scris pe arendaș cu privire la intenția sa de a reînnoi sau nu contractul cu cel puțin un an înainte de expirarea contractului prezent;
Să primească, în momentul încetării contractului, bunul arendat care a făcut obiectul acestuia, a precizat avocat Bogdan Grabowski.