O lege a restaurării naturii a intrat în vigoare în toate statele UE
O lege a restaurării naturii, menită să atenueze efectele schimbărilor climatice şi ale dezastrelor naturale, a intrat în vigoare în toate statele Uniunii Europene.
19 August 2024, 14:51
Prevederile vor fi aplicate treptat, iar ţările membre au la dispoziţie doi ani pentru a prezenta Bruxelles-ului planurile naţionale de refacere a biodiversităţii. Mihaela Mihai are detalii.
Legea de restaurare a naturii este una dintre cele mai importante politici de mediu ale Uniunii Europene şi urmăreşte refacerea a cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi maritime din statele membre până în 2030 şi a tuturor ecosistemelor care au nevoie de restaurare până în 2050. Normele au trecut însă la limită la votul din iunie de la reuniunea miniştrilor europeni ai mediului.
A fost nevoie ca Austria să îşi schimbe poziţia în ultima clipă pentru ca prevederile să fie adoptate cu o majoritate calificată de 55% din rândul statelor membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia Uniunii. România a votat pentru adoptarea legii, în timp ce Olanda, de exemplu, s-a opus, pe motiv că această politică ar putea încetini extinderea parcurilor eoliene şi a altor activităţi economice.
Legea de restaurare a naturii stabileşte cerinţe specifice pentru diferite tipuri de ecosisteme, inclusiv terenuri agricole, păduri şi suprafeţe urbane, şi vizează reducerea sau oprirea folosirii pesticidelor şi a unor îngrăşăminte chimice. Potrivit Bruxelles-ului, legea va contribui în acelaşi timp la consolidarea securităţii alimentare./RADOR