Tulburarea de posesie - Aspecte juridice
Tulburarea de posesie este o infracțiune prin care se aduce atingere pașnicei folosințe și posesii a bunurilor imobile din avutul privat, prin "acte samavolnice".
Articol de Robina Cornaciu, 16 Octombrie 2023, 13:50
Incriminând fapta de tulburare de posesie, legiuitorul noului Cod penal a ales să renunțe la sancționarea penală a faptei de tulburare de posesie în formă simplă reglementată”, a declarat la Radio România Antena Satelor, avocat Bogdan Grabowski.
Punerea în mișcare a acțiunii penale, doar prin plângere prealabilă
„În ceea ce privește punerea în mișcare a acțiunii penale, spre deosebire de reglementarea anterioară, în care punerea în mișcare a acțiunii penale se realiza din oficiu, cu posibilitatea împăcării părților, dispozițiile noului Cod penal revin la condiția punerii în mișcare a acțiunii penale la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
În aceste condiții, în măsura în care între părți intervine împăcarea, dispozițiile Codului penal anterior sunt cele care sunt favorabile, întrucât permit aplicarea acestei instituții, conform noului Cod penal existând doar posibilitatea retragerii plângerii prealabile, corelativă punerii în mișcare a acțiunii penale la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”, a precizat avocat Bogdan Grabowski.
Concluzionând, perspectiva oferită de noua reglementare va determina reducerea numărului de infracțiuni de tulburare de posesie, ca urmare a dezincriminării faptei comise în forma de bază, prevăzută de Codul penal anterior, completată, într-o apreciere generală, cu o modalitate de incriminare și sancționare mai puțin gravă în noul Cod penal.