Autorităţile române au demarat procesul de digitalizare a relaţiilor de muncă
Autorităţile române au demarat procesul de conectare a platformei informatice ghişeul.ro. cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, care, după finalizare, va permite fiecărui cetăţean să aibă acces online la contractul individual de muncă.
28 Aprilie 2023, 19:38
Organizaţiile-umbrelă ale partenerilor sociali din România au semnat la nivel european un acord-cadru privind digitalizarea relaţiilor de muncă, care va aduce schimbări pe piaţa angajărilor şi a relaţiilor dintre angajatori şi angajaţi. Guvernul a organizat astăzi o dezbatere pe această temă.
Digitalizarea ajută antreprenorul, angajatul şi statul român, generând transparenţă, responsabilitate, grad de colectare, resurse şi, în acelaşi timp, o viaţă mult mai uşoară pentru cetăţeni, spunea astăzi ministrul cercetării, Sebastian Burduja. El a precizat că există în prezent mai multe instrumente de digitalizare care pot fi utilizate, cum ar fi gişeul.ro, care astăzi este accesat de peste 1,7 milioane de persoane şi care dezvoltă permanent elemente de funcţionalitate. Practic, oricine poate în prezent să-şi descarce, în câteva minute, online şi gratuit, inclusiv cazierul judiciar, mai spunea ministrul, care a adăugat că s-a început şi un proces de conectare între ghişeul.ro şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, întrucât se intenţionează ca în perioada următoare fiecare utilizator prin ghişeul.ro, practic fiecare cetăţean, să poată avea acces la propriul contract de muncă, cel puţin din 2011 până în prezent:
Sebastian Burduja: „În urma unei solicitări prin platforma ghişeul, primeşte pe e-mail contractele individuale de muncă, lucru care, iarăşi, nu se poate face doar la ghişeu. Este parte din digitalizarea raporturilor de muncă şi ţine de competitivitate; şi România nu mai poate pur şi simplu să stea pe loc. Dacă ne dorim să fim în continuare o economie competitivă, care atrage investiţii, forţă de muncă şi-şi pune efectiv în valoare resursele, suntem condamnaţi să facem această transformare digitală.”
Şi preşedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, consideră că digitalizarea relaţiilor de muncă, inclusiv la nivelul IMM-urilor, va aduce schimbări pe piaţa angajărilor şi a relaţiilor între angajatori şi angajaţi. Potrivit acestuia, acordul-cadru a fost deja semnat la nivel european în urmă cu doi ani de către partenerii sociali, urmând ca acesta să fie semnat şi la nivelul celor 27 de ţări membre:
Florin Jianu: „Acest acord-cadru vizează câteva puncte, în primul rând creşterea gradului de conştientizare şi de înţelegere al angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor acestora, sprijinirea dezvoltării unei abordări orientate către om, oferirea unui cadru orientat spre acţiune, încurajarea unei abordări de parteneriat între angajatori, lucrători şi reprezentanţii acestora. Sunt cinci etape în ceea ce înseamnă acest proces de parteneriat.”
La rândul său, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat că s-a reuşit realizarea unui hub care va interconecta Inspecţia Muncii cu Casa Naţională de Pensii Publice, cu Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, dar şi cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi:
Cristian Vasilcoiu: „Ministerul derulează pe proiecte pe fonduri europene, structurale, pe PNRR, mai multe procese de digitalizare a instituţiilor şi, în paralel, lucrăm împreună cu Ministerul Cercetării astfel încât să introducem acces în Revisal online prin platforma ghişeul.ro. Folosim această platformă pentru că are deja un număr considerabil de utilizatori. În paralel, pe PNRR avem şi digitalizarea Inspecţiei Muncii şi acces direct online, atât pentru angajator, cât şi pentru angajaţi, practic la dosarele privind raporturile de muncă ale acestora.”
RADOR