Caravane medicale dotate cu echipamente vor ajunge în comunitățile rurale
Accesul la servicii medicale în zonele rurale defavorizate pentru gravide și copii se va extinde prin servicii medicale mobile, prin parteneriatul societatii civile cu Guvernul României.
Articol de Antena Satelor, 27 Martie 2024, 15:45
Evenimentul de lansare face parte din cel mai amplu program de combatere a mortalității infantile derulat de organizația Salvați Copiii România de 14 ani.
Cu această ocazie a fost anunțată extinderea serviciilor medicale din mediul rural și punerea la dispoziția echipelor medicale de către organizația Salvați Copiii România si ale Asociației Caravana cu Medici a trei unități medicale mobile în valoare de 300.000 de euro.
Detalii despre derularea acestor caravane medicale ne-a oferit Silvia Burcea – responsabil comunicare Salvati Copiii.
"Salvați Copiii", în parteneriat cu Asociația "Caravana cu medici", a decis să extindă intervenția, pe care deja o acordăm în zonele rurale defavorizate. Ne vom uni forțele în jurul acestor mașini medicale, dotate cu mobilier medicali și cu ecograf, astfel încât să putem să ajungem în zonele izolate, în zonele defavorizate, unde populația vulnerabilă, în special gravidele și copiii, nu au acces la servicii medicale. Abele asociatii au o experiență de lucru în zonele rurale defavorizate, am lucrat și împreună și în echipe complete, în aceste zone pentru furnizarea caravanelor medicale, pentru furnizarea de servicii medicale, în zone defavorizate. Acest proiect vine în completarea tuturor activităților pe care noi le-am desfășurat.
De obicei, beneficiam în cadrul caravanelor de niște spații puse la dispoziție de primării, însă acum vrem să facem un pas în plus și să ajungem fix cu mașinile acestea în niște zone unde oamenii, poate că nu au informații, poate că nu au internet, poate că nu ajunge în general informația la ei. Speram să putem să lucrăm, atât cu autoritățile locale, cât și cu alți parteneri locali. Să putem să furnizăm aceste servicii atât de beneficii pentru oamenii care nu au acces la ele. Aceste caravane sunt poziționate strategic, una va rămâne în București și va deservi toată zona de sud și de sud-est și sud-vest a României. Una dintre caravane va merge la Brașov și va deservi centrul și vestul țării, iar o caravană va merge la Iași și va deservi partea de Moldova. Caravanele pe care noi le desfășurăm în anul acesta împreună cu asociația "Caravana cu medici" sunt 35 la număr.
Sperăm să ajungem în 35 de comune izolate. Avem până în prezent 20 de județe pe care le țintim. Cred că prima va fi în județul Buzău și următoarele vor fi în sudul României.