Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente alimentare în diferite subgrupuri de vârstă și sex din populația olandeză.
Articol de Simona Lazăr, 12 Noiembrie 2023, 13:40
Metode
Aceasta este o analiză secundară a Studiului național olandez privind consumul de alimente (DNFCS 2012-2016, N = 4313, 1-79 ani). Proporția din populație cu aporturi obișnuite sub necesarul mediu estimat (EAR) și peste nivelul superior (UL) pentru calciu, fier, zinc, vitamina A, vitamina B6, acid folic, vitamina D și vitamina E din alimente nefortificate, alimente fortificate și aport total, inclusiv suplimente alimentare, a fost calculată cu ajutorul Programului statistic pentru evaluarea expunerii alimentare (SPADE).
Rezultate
Mai mult de 50% din populație a avut un aport sub nivelul EAR pentru calciu, fier, vitamina D și folat. Aporturile au fost inadecvate pentru anumite subgrupuri pentru celelalte vitamine și minerale. Adolescenții și femeile au fost subgrupurile de populație cu cea mai mare probabilitate de a avea un aport sub nivelul EAR. Pentru zinc, vitamina A și acid folic, mai mult de 1% dintre copiii mici au depășit UL din aportul total. O proporție neglijabilă a depășit UL pentru celelalte vitamine și minerale.
Concluzie
S-au constatat aporturi inadecvate pentru mai mulți micronutrienți în diverse subgrupuri de populație, în ciuda unei populații aparent bine hrănite. Aporturile de zinc, acid folic și vitamina A din suplimentele alimentare la copiii mici și preșcolari ar trebui să fie investigate în continuare pentru a se asigura că nu depășesc cantitățile recomandate. Aceste rezultate pot fi folosite pentru a informa factorii de decizie politică și pentru a proiecta intervenții nutriționale pentru a îmbunătăți aportul de micronutrienți în Țările de Jos.