Consumul de cartofi poate contribui la sănătatea inimii și reduce riscul de apariţie a cancerului gastric
Consumul de cartofi poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, dacă sunt incluși într-o dietă echilibrată.
Articol de Petruț Mazilu, 12 Iunie 2023, 11:28
Cartofii sunt o sursă bună de carbohidrați, vitamine (cum ar fi vitamina C și vitamina B6) și minerale (cum ar fi potasiu și magneziu). Acești nutrienți sunt esențiali pentru funcționarea normală a organismului.
Cartofii conțin fibre, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la prevenirea constipației.
Cartofii pot contribui la sănătatea inimii datorită conținutului lor de potasiu și fibre. Potasiul ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, iar fibrele pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (cunoscut și sub numele de "colesterol rău").
Carbohidrații prezenți în cartofi furnizează energie organismului. Aceștia pot fi parte integrantă a unei diete echilibrate și pot oferi energie pentru activitățile zilnice.
Cartofii conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina C și compușii fenolici, care pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ și la întărirea sistemului imunitar.
Consumul de cartofi poate oferi o senzație de sațietate datorită conținutului lor de fibre și carbohidrați complexi. Acest lucru poate ajuta la controlul greutății și la gestionarea poftei de mâncare.
Cancerul gastric are tendința să se dezvolte lent de-a lungul mai multor ani. Înainte de a se dezvolta, modificările pre-canceroase apar adesea în interiorul căptușelii interioare (mucoasei) stomacului.
Aceste modificări precoce provoacă rareori simptome și, prin urmare, deseori sunt nedetectate.
Cancerul începe când celulele din organism încep să scape de sub control. Celulele din aproape orice parte a corpului pot provoca cancer și se pot răspândi în alte zone ale corpului.
Oamenii de stiintă nu stiu exact ceea ce face ca celulele canceroase să inceapă sa se dezvolte in stomac.
Au aflat in schimb care sunt cauzele aparitiei bolii. Una dintre ele este infecția cu o bacterie comună, H. pylori, care cauzează ulcere.
De asemenea, inflamația în intestine numită gastrită sau anemia de lungă durată, poate creste riscul de a dezvolta cancer.
Alte lucruri care joacă un rol în creșterea riscului includ fumat, obezitate, dieta bogata in alimente afumate, murate sau sărate, genetică, expunerea la azbest.
Potrivit cercetătorilor chinezi, care au efectuat recent un studiu, includerea în dietă a unor cantităţi importante de legume cum ar fi conopida, cartoful şi ceapa reduce riscul de apariţie a cancerului gastric.
De asemenea, apariţia cancerului la ficat poate fi prevenită consumând destul de des varză albă şi varză de Bruxelles, precum şi ţelină.
Toate aceste legume conţin o cantitate mare de vitamina C, care este un important antioxidant.
Vitamina C este unul din micronutrienţii esenţiali pentru organismul uman, având rol antioxidant, intervenind în catalizarea reacţiilor chimice.
Cercetătorii chinezi au reamintit faptul că sarea, alcoolul şi conservele cresc riscul de apariţie a cancerului gastric.
Puteţi reduce riscul de cancer la stomac, renunţând la fumat şi prin limitarea alcoolului.