Dieta ketogenă
Dieta ketogenă (sau keto) a devenit una dintre cele mai populare diete pentru pierderea în greutate. Constă în a acorda loc de mândrie lipidelor și a limita pe cât posibil carbohidrații.
Articol de Simona Lazăr, 10 Octombrie 2023, 07:01
Iată un bilanț al alimentelor de eliminat.
Gwyneth Paltrow, Halle Berry, Ayem Nour... multe vedete au urmat dieta ketogenă pentru a-și recăpăta sau a-și menține silueta subțire. Această dietă, numită și keto, este compusă în esență din lipide (între 70 și 80% din aportul caloric zilnic) și asigură o reducere drastică a carbohidraților (amidon și zahăr: doar 5% din aportul caloric).
Dieta keto: meniul de urmat
Dieta ketogenă a fost dezvoltată în anii 1920 pentru a combate crizele la copiii cu epilepsie. Meniul care limitează aportul de carbohidrați obligă organismul să folosească rezervele sale de glicogen (o formă de stocare a zahărului) pentru a produce corpi cetonici ca sursă de energie. Acest proces, cunoscut sub numele de cetoză, ajută la arderea grăsimilor și are ca rezultat o pierdere rapidă în greutate, fără pierdere musculară. Aceste rezultate semnificative de pierdere în greutate au determinat ca dieta keto să fie adoptată și de persoanele care doresc să slăbească și nu mai doar de epileptici.
Mesele constau din:
Grăsimi: uleiuri (măsline, nucă de cocos), unt.
Fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale, seminte de in...
Carne: pasare, peste, fructe de mare sau oua.
Cantități mici de legume cu frunze verzi.
Avocado: singurul „fruct” permis, deoarece este bogat în acizi grași mononesaturați.
Brânzeturi tari: Emmental, Comté, Gruyere etc.
„Unele dintre beneficiile dietei ketogenice sunt că oamenii pierd în greutate, adesea destul de repede”, recunoaște Amy Goodson, nutriționist și specialist certificat în dietetică sportivă, intervievat pe site-ul Eat This. Ea face însă apel la prudență în fața deficiențelor pe care le poate provoca. „Deși mulți oameni pierd în greutate cu dieta keto, asta nu înseamnă neapărat că este bine pentru tine. Mulți fani ai acestei diete mănâncă foarte puține fibre, care sunt esențiale pentru o sănătate bună a intestinului și a inimii”, adaugă ea. De aceea este recomandabil să consultați un medic înainte de a începe o dietă ketogenă.
Editorial face un bilanț al alimentelor de eliminat ca parte a unei diete keto.
1) Sosuri industriale pentru salate
Multe sosuri industriale pentru salate conțin cantități mari de adaos de zaharuri, grăsimi rele și sodiu. Ceea ce nu este recomandat în timpul unei diete ketogenice și pentru sănătate în general.
2) Fasole și linte
Chiar dacă fasolea și lintea sunt foarte bogate în fibre și reprezintă o sursă bună de proteine, pot fi dificil de încorporat într-o dietă ketogenă deoarece conțin între 40 și 50 de grame de carbohidrați la 100 de grame.
Acestea sunt într-adevăr leguminoasele cele mai bogate în carbohidrați.
3) Iaurturi cu fructe sau aromate
Iaurturile cu fructe sau aromate sunt foarte bogate în carbohidrați (în medie 14,6 g zahăr pentru o oală de 125 g). Prin urmare, este indicat să le înlocuiți cu iaurturi naturale.
4) Bacon
De fapt, consumul de zahăr are un impact enorm asupra aderării la dieta ketogenă, dar nu este singurul macronutrient la care trebuie să fii atent.
„Când sunt consumate în mod regulat, alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi slănina, pot contribui la creșterea nivelului de colesterol”, avertizează nutriționistul Amy Goodson.
Când mănânci „cetogenic”, cel mai bine este să te concentrezi pe alimente bogate în proteine și sărace în grăsimi saturate, cum ar fi puiul. Rețineți că „nu toate grăsimile sunt create la fel”, adaugă expertul.
5) Băuturi dulci precum sifonul
Nesurprinzător, sifonele ar trebui eliminate atunci când se adoptă dieta ketogenă, având în vedere conținutul lor ridicat de zahăr.
6) Produse de patiserie
Produsele de patiserie și produsele de patiserie sunt foarte dulci și foarte bogate în calorii. Prin urmare, este recomandat să renunți la aceste delicatese în timpul dietei keto.
7) Producătorii de înghețată pot încerca să apeleze la înghețatele ketogenice, produse care sunt din ce în ce mai prezente pe holurile supermarketurilor. În general, au un conținut foarte scăzut de zahăr.
8) Carne ultraprocesată
Proteinele și grăsimile sănătoase joacă un rol important în dieta ketogenă. Este posibil ca carnea ultraprocesată, cum ar fi cârnații, să nu conțină carbohidrați, dar este bogată în sare. Acest lucru poate afecta sănătatea inimii pe termen lung. Ar trebui să încercați să optați pentru alegeri de carne mai slabă pentru a menține un nivel sănătos de colesterol.