Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă include fibre, legume, fructe, seminţe, peşte şi carne slabă. Fibrele din pâinea integrală sunt un element cheie, ele determină structura şi proprietăţile produsului. Sunt un carbohidrat complex care încetineşte absorbţia glucozei şi normalizează nivelul zahărului din sânge, oferind o senzaţie de saţietate.
Articol de Simona Lazăr, 16 Septembrie 2023, 10:07
Pâinea integrală îmbunătăţeşte starea de spirit şi performanţa mentală datorită prezenţei fibrelor alimentare şi vitaminelor B. Carbohidraţii sunt eliberaţi mai lent, ceea ce duce la o concentrare şi o atenţie mai mare. În ceea ce priveşte cartofii, beneficiile lor semnificative pentru sănătatea umană se datorează compoziţiei lor: fibrele îmbunătăţesc digestia, protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi oncologice, previn constipaţia; amidonul învăluie mucoasa gastrică, prevenind iritarea acesteia; fitonutrienţii cresc rezistenţa organismului la boli şi favorizează menţinerea tinereţii; cocoaminele din compoziţia lor scad tensiunea arterială, ameliorează migrenele şi vertijul; flavonoidul quercetina are efect bactericid şi antiinflamator; potasiul reţine umiditatea în fibrele musculare, asigurând contracţia musculară, inclusiv a inimii, elimină excesul de lichid, prevenind retenţia de lichide, scade concentraţia de colesterol, reglează procesele metabolice; calciul întăreşte oasele şi reduce riscul de fracturi; fierul, zincul şi fosforul participă la sinteza colagenului, care conferă pielii fermitate şi elasticitate; vitamina C creşte rezistenţa organismului la răceli şi factorii de mediu negativi, participă la hematopoieză, protejează împotriva radicalilor liberi şi inhibă procesul de îmbătrânire; Vitamina B6 îmbunătăţeşte activitatea inimii şi previne anemia, nevralgiile şi toxicoza. Dovleacul, broccoli şi fulgii de ovăz trebuie să aibă un loc special în dieta ideală a vârstnicilor. Dar grăsimile animale la vârsta adultă ar trebui consumate cât mai puţin posibil. Pe lângă alimente, factorii importanţi care afectează procesul de îmbătrânire sunt stilul de viaţă, mediul din locul de reşedinţă şi factorii genetici.