Dietele sănătoase rămân inaccesibile pentru o treime din populația lumii
Raportul SOFI 2024 evidențiază o mare problemă a foametei, care afectează unele regiuni în urma pandemiei COVID-19.
Articol de Simona Lazăr, 14 August 2024, 10:19
Mai mult de o treime din populația lumii nu își putea permite o alimentație sănătoasă în 2022, iar unele regiuni nu și-au revenit încă complet după efectele negative ale pandemiei COVID-19, conform unui set de date inovatoare publicat în ediția 2024 a Raportului privind starea securității alimentare și a nutriției în lume, raportul emblematic privind foametea publicat săptămâna trecută de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și de patru agenții ale Organizației Națiunilor Unite.
În timp ce prețurile alimentelor au crescut pe parcursul anului 2022, ceea ce a dus la creșterea costului mediu al unei diete sănătoase, acest lucru a fost în mare parte compensat de redresarea economică și de efectele pozitive asupra veniturilor care au urmat. Ca urmare, aproximativ 35,4 % din populația mondială, adică 2,826 miliarde de persoane, nu și-au putut permite o dietă sănătoasă în 2022. Comparativ cu 36,4 % și 2,823 miliarde în 2019. Cu toate acestea, această revenire la nivelurile pre-pandemice în 2022 a fost realizată într-un mod inegal între regiuni.
„În 2022, numărul de persoane care nu își pot permite o dietă sănătoasă a scăzut sub nivelurile pre-pandemice în grupul țărilor cu venituri medii superioare și ridicate. În schimb, țările cu venituri mici au înregistrat cele mai ridicate niveluri din 2017”, primul an pentru care FAO a publicat estimări, a declarat Maximo Torero, economist șef al FAO.
Constatarea evidențiază „o problemă structurală majoră a sistemelor noastre agroalimentare”, a declarat David Laborde, director al Diviziei de Economie și Politici Agroalimentare a FAO. El a precizat că această parte a raportului SOFI 2024 a evidențiat variații semnificative între regiuni și în cadrul acestora, care, la rândul lor, indică domeniile în care atenția națională și internațională ar trebui să fie prioritizată.
Principalele constatări
Ponderea persoanelor din Africa care nu își pot permite o dietă sănătoasă a fost de 64,8 %. În Asia, cifra este de 35,1%; în America Latină și Caraibe, 27,7%; în Oceania, 20,1%; iar în America de Nord și Europa, 4,8%.
În țările cu venituri mici și medii mici, numărul persoanelor care nu își pot permite o alimentație sănătoasă a crescut din 2019 până în 2022, un rezultat care reflectă modul în care redresările economice post-pandemice au fost distribuite inegal și modul în care economiile mai avansate au fost mai bine plasate pentru a face față șocurilor lanțului de aprovizionare și presiunii inflaționiste mondiale asupra prețurilor la produsele alimentare.
Raportul SOFI 2024 detaliază metodologia utilizată pentru a calcula accesibilitatea unei alimentații sănătoase, definită ca cuprinzând diversitate, adecvare, moderație și echilibru.
Principala concluzie este că prețurile, în paritatea puterii de cumpărare (PPP), au crescut semnificativ - o medie globală de 6 % în 2020 și 11 % în 2021 - dar impactul a fost diluat acolo unde creșterea veniturilor a fost, de asemenea, robustă și unde ponderea alimentelor în bugetele gospodăriilor a fost cea mai mică, ca în țările cu venituri mai mari, cu capacități fiscale mai mari.
„Progresele inegale în ceea ce privește accesul economic la o alimentație sănătoasă aruncă o umbră asupra atingerii obiectivului de foamete zero în lume, la șase ani distanță de termenul limită 2030”, se arată în raportul SOFI.
„Este necesar să accelerăm transformarea sistemelor noastre agroalimentare pentru a le consolida reziliența la principalii factori determinanți și pentru a aborda inegalitățile, pentru a ne asigura că dietele sănătoase sunt accesibile și disponibile pentru toți. Dar există, de asemenea, o nevoie de a asigura persoanele care pot accesa și consuma diete sănătoase”, a spus Torero.
Cartografierea detaliilor
Costul mediu global al unei diete sănătoase a crescut la 3,96 dolari PPP - o măsură care compară paritatea puterii de cumpărare între economii - în 2022.
Variațiile subregionale au fost considerabile, variind de la un maxim de 5,34 dolari PPP în Asia de Est la un minim de 2,96 dolari PPP în America de Nord. Pentru Africa, prețul mediu a fost de 3,74 dolari PPP; pentru Asia, de 4,20 dolari PPP; pentru America Latină și Caraibe, de 4,56 dolari PPP; pentru Oceania, de 3,46 dolari PPP, iar pentru America de Nord și Europa, de 3,75 dolari PPP, cu o diferență considerabilă între Europa de Sud, cu 4,15 dolari PPP și Europa de Vest, cu 3,01 dolari PPP.
1,677 miliarde de persoane care trăiesc în țări cu venituri mici și mijlocii nu își pot permite o alimentație sănătoasă, iar același lucru este valabil și pentru 503 milioane de persoane care trăiesc în țări cu venituri mici. Împreună, acestea reprezintă 77% din persoanele care nu își pot permite o dietă sănătoasă.
Persoanele care nu își pot permite o dietă sănătoasă la cel mai mic cost în țările lor se confruntă probabil cu cel puțin un anumit grad de insecuritate alimentară și nutrițională și, prin urmare, riscă să îngroașe rândurile celor care suferă de foame, conform măsurătorilor tradiționale ale SOFI privind foametea cronică, precum și condițiile cronice, cum ar fi întârzierea și epatarea.
Incursiunea continuă a FAO în măsurarea și urmărirea costului dietelor accesibile oferă un fel de indicator de avertizare timpurie. Deoarece alarma este mai mare acolo unde capacitățile fiscale ale țărilor sunt cele mai slabe și unde povara costurilor se perpetuează prin frânarea creșterii economice, datele din SOFI 2024 subliniază necesitatea unor investiții mai mari și mai inovatoare în sistemele agroalimentare, subiectul celei de-a doua secțiuni a raportului.