Împotriva depresiei, dieta mediteraneană!
Iată un nou argument pentru a te încuraja să treci la dieta mediteraneană. Pe lângă beneficiile cardiovasculare, efectele anticancerigene și împotriva bolii Alzheimer, să știți că consumul mediteranean reduce și riscul de depresie cu 30%...
Articol de Simona Lazăr, 25 Mai 2023, 08:21
Care este această relație între depresie și dieta mediteraneană?
Această relație între depresie și dieta mediteraneană a fost demonstrată de la o populație de 10.000 de adulți urmați timp de 4 ani.
După obiceiurile lor alimentare, ei au fost împărțiți în 5 grupe, cu, la cele două extreme, o dietă care era cel mai apropiată de dieta mediteraneană și o dietă care era cea mai îndepărtată de aceasta.
Astfel, acest prim mod alimentar se bazează pe un consum mare de fructe, legume, pește, nuci, ulei de măsline etc., în timp ce celălalt a inclus alimente mai degrabă industriale, prăjite, pe bază de carne, cereale rafinate, lactate, deserturi dulci. ..
La finalul studiului, au fost diagnosticate 480 de cazuri de depresie.
Observăm astfel că o dietă bogată în produse procesate, adică opusul dietei mediteraneene, este însoțită de o creștere cu 58% a riscului de depresie. În schimb, dieta cea mai apropiată de dieta mediteraneană reduce riscul de depresie cu 30%.
Cum să explic această legătură între starea de spirit și dieta mediteraneană?
Este posibil ca efectele să se datoreze conținutului ridicat de antioxidanți, folați, omega-3 și acizi grași nesaturați.
Cele 10 caracteristici ale dietei mediteraneene
O parte semnificativă de fructe și legume.
Consum mare de leguminoase și semințe.
Consumul de ulei de măsline, dar un aport redus de grăsimi animale.
Consum mare de cereale integrale.
Utilizarea frecventă a ierburilor aromatice și condimentelor.
Consum moderat spre mare de pește.
Consum redus de carne, în special de carne roșie.
Consum moderat de produse lactate.
Consum moderat de vin.
Comoditatea meselor.