Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Articol de Simona Lazăr, 23 Noiembrie 2023, 16:51
Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, și-a propus să analizeze recomandările alimentare cu fructe de mare din țările europene și să le compare cu rezervele naționale de fructe de mare.
Metode
Recomandările actuale privind regimul alimentar cu fructe de mare au fost colectate de la autoritățile naționale de sănătate din Europa. Au fost descărcate fișe de bilanț alimentar de la FAO și au fost aplicați factorii de conversie corespunzători pentru fiecare produs din fructe de mare. Aprovizionarea medie netă pe cap de locuitor cu fructe de mare din 2007 până în 2017 a fost obținută din datele privind importurile și producția de alimente provenite atât din pescuitul de capturare, cât și din acvacultură, ținând cont de exporturi.
Rezultate
Atât recomandările alimentare naționale, cât și rezervele de fructe de mare au variat considerabil în Europa. La nivel național, pe cap de locuitor, doar 13 din cele 31 de recomandări dietetice europene privind consumul de pește au fost îndeplinite de rezervele naționale de fructe de mare. Majoritatea țărilor cu acces la coastă, precum și cele cu culturi tradiționale de consum de pește, cum ar fi Franța și țările din nordul Europei, au avut rezerve adecvate de fructe de mare pentru a îndeplini recomandările. Țările fără ieșire la mare din Europa Centrală și de Est nu dispuneau de suficiente rezerve de fructe de mare pentru a-și satisface recomandările.
Concluzii
Constatările noastre subliniază necesitatea de a lua în considerare nu numai rezultatele pentru sănătatea consumatorilor atunci când se elaborează și se recomandă recomandări dietetice, ci și durabilitatea sistemelor de producție alimentară. Deoarece multe alimente nu sunt neapărat de proveniență locală, ci sunt comercializate ca parte a sistemelor globale de producție și distribuție, este important să se ia în considerare o mai mare coerență între recomandările dietetice naționale pentru a facilita sisteme alimentare marine mai durabile.