Pentru a slăbi, mâncați crocant!
Dacă doriți să pierdeți câteva kilograme, sfatul acestor cercetători olandezi v-ar putea inspira: potrivit studiului lor, consumul de alimente crocante și moi vă poate ajuta să slăbiți.
15 Iulie 2024, 18:09
Când vine vorba să vă revizuiți obiceiurile alimentare în vederea slăbirii, există anumite recomandări care revin ca un leitmotiv. Reducerea aportului caloric prin alegerea alimentelor potrivite pentru slăbit și reducerea zahărului adăugat este una dintre cele mai importante. Unii nutriționiști vă încurajează, de asemenea, să ascultați cu mai multă atenție semnalele trimise de corpul dumneavoastră, mâncând conștient, pentru a putea recunoaște mai ușor senzația de sațietate și pentru a vă gestiona aportul alimentar.
Mănâncă crocant pentru a mânca mai încet
S-ar părea că un alt sfat, mai puțin ortodox, te poate ajuta să mănânci mai puțin și să slăbești. Cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda recomandă consumul de alimente crocante și moi. Explicația: concentrându-vă pe acest tip de alimente, mestecați mai mult și mâncați mai încet. Iar mâncând mai încet este mai ușor să te simți sătul. Iar prin efect domino, vă reduceți aportul alimentar și slăbiți.
Această abordare, oricât de banală ar părea, este descrisă într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition în ianuarie 2024. Cercetătorii demonstrează că a mesteca mai mult ne încurajează să mâncăm cu 50% mai încet. Ca urmare, tindem să consumăm în medie cu 20 de alimente mai puțin în timpul unei mese.
Textura unui aliment face toată diferența în această strategie de mestecare, susține profesorul Ciarán Forde, autorul studiului. "Avem acum mai mult de un deceniu de dovezi că persoanele care aleg texturi care le încurajează să mănânce mai încet, cum ar fi alimentele mai crocante, mai tari sau mai mestecabile, pot consuma mai puține calorii, simțindu-se în același timp la fel de satisfăcute", explică el pentru Wales on line media outlet.
Mestecați mai mult fără să sacrificați plăcerea de a mânca
Vestea bună, potrivit cercetătorilor, este că, optând pentru această metodă, nu este nevoie să vă strângeți cureaua în timpul meselor. "Ceea ce este interesant despre utilizarea texturilor meselor pentru a modifica comportamentul și consumul este că oamenii pot continua să se bucure de alimentele care le plac, reducând în același timp riscul de a mânca în exces. Aceasta înseamnă că oamenii se pot bucura în continuare de o masă și pot mânca până când sunt confortabil de sătui, fără să se simtă restricționați", adaugă Ciarán Forde.
Cercetătorii au descoperit potențialul acestui truc prin efectuarea unui experiment cu 50 de participanți. Acestora le-au fost prezentate patru prânzuri de dimensiuni similare, două ultraprocesate și două minim procesate. Fiecare dintre prânzuri conținea o masă cu o textură mai dură și mai crocantă (cu alimente precum salată de varză, mere și un piept de pui moale), ceea ce făcea să dureze mai mult să fie mâncată, dar și o masă mai moale și mai ușor de consumat.
300 de calorii mai puțin cu mesele crocante
Rezultatul a fost că voluntarii care au mâncat mesele cu textură mai tare au avut tendința de a consuma cu 26% mai puține calorii decât cei care au mâncat mesele cu textură mai moale. Pentru primii, aceasta a reprezentat cu 300 de calorii mai puțin decât cei care au consumat mesele mai moi. Această diferență poate fi explicată prin faptul că cei care au mâncat alimente mai crocante au mâncat mai puțin decât cei care au mâncat alimente mai moi. Dovada, potrivit autorilor, că este posibil să vă controlați aportul alimentar alegând alimente mai crocante.