Regula de aur a dietei acido-bazice
Dieta acido-bazică este o modalitate reală de a face sistemul digestiv să funcționeze din nou cum trebuie și de a scăpa de câteva kilograme nedorite!
Articol de Simona Lazăr, 17 Februarie 2024, 12:20
Având în vedere sumele cheltuite pe medicamente antiacide în Europa - o creștere de 4 ori în 30 de ani! - numeroși nutriționiști vă invită acum să vă testați nivelul de aciditate din sânge, propunându-vă o armată de analize menite să detecteze nivelul pH-ului organismului și promițând o reechilibrare acido-bazică sau alcalină completă, astfel încât să vă puteți nu numai recăpăta silueta, ci și să spuneți adio pentru totdeauna balonărilor de la sfârșitul mesei sau durerilor cronice de spate.
Ce este echilibrul acido-bazic?
Pentru a funcționa corect, organismul are nevoie de acizi (aminoacizi pentru a sintetiza proteine, acizi grași pentru a produce lipide etc.). Pentru a rămâne stabil în sânge, pH-ul trebuie să varieze între 7 și 7,5. pH-ul este măsura acidității. Dacă organismul dumneavoastră produce în mod natural acizi în timpul digestiei sau al efortului fizic, de exemplu, știe foarte bine cum să îi elimine. Dar atunci când acumulează un nivel anormal de ridicat de aciditate prin alimentație chimică, procesată, săracă în vitamine și oligoelemente, cu un strat suplimentar de stres (o sursă de aciditate!), el devine saturat!
Și ce dacă este prea acidă?
Excesul de acid contribuie la inflamarea generală a organismului și perturbă sistemul digestiv. Și de ce se întâmplă asta? Pentru că treaba organismului este să se alcalinizeze pentru a menține un echilibru constant. Dacă există prea mult acid, organismul va căuta peste tot substanțe alcalinizante, pe care le va găsi în sânge, în piele și în mucoase, răpindu-le toate substanțele nutritive. Ca urmare, întregul sistem este destabilizat, iar noi ne simțim anormal de epuizați, supraponderali, tulburați noaptea, nervoși, stresați... Toate acestea au un impact direct asupra vitalității, grăsimii și greutății noastre.
Cum este pH-ul meu?
Există mai multe modalități de a afla: testați-vă singur pH-ul urinar cu ajutorul unor hârtii indicatoare vândute în farmacii sau în magazinele bio, în role sau benzi, care nu costă mai mult de 10 euro. Dacă pH-ul variază de la 0 la 7, sunteți acid; dacă pH-ul este 7, neutru; dacă pH-ul este între 7 și 14, sunteți bazic sau alcalin. De asemenea, puteți merge la cabinetul medicului dumneavoastră, care vă va prescrie un test de sânge cu analize mai complete.
Cum deveniți alcalin?
Pornind de la principiul că organismul conține prea mult acid, corpul se reechilibrează prin consumul a 70% alimente alcalinizante și 30% alimente acidifiante. Aveți grijă să nu confundați acest lucru cu alimentele care au un gust acid: alimentele acidifiante cresc aciditatea din sânge atunci când sunt digerate! În linii mari, reduceți toate proteinele animale, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate. În schimb, mâncați mult mai multe legume și fructe. Singurul lucru care trebuie eliminat complet sunt produsele industriale, băuturile răcoritoare, deserturile, dulciurile, biscuiții, aperitivele etc.
Ce pun în farfurie?
Există numeroase liste care clasifică alimentele în funcție de proprietățile lor acidifiante sau alcalinizante. Singurul dezavantaj este că nu toată lumea este de acord pe această temă și este un pic de dezordine. Ceea ce este cert este că trebuie să vizăm produse neprocesate, proaspete sau congelate, naturale sau organice, întregi sau semipreparate. Toate fructele și legumele primesc undă verde (sau aproape). Adăugați alge marine, care sunt foarte alcalinizante și bogate în nutrienți, și investiți într-un extractor de sucuri și un blender pentru a înlocui băuturile zaharoase cu smoothie-uri făcute în casă. În loc să folosiți uleiuri procesate, optați pentru uleiul de măsline presat la rece în premieră, precum și pentru uleiul de avocado sau de migdale.
Aromele și condimentele naturale și sănătoase, cum ar fi tamari, gomasio, turmeric, ceapă, usturoi și suc de lămâie, înlocuiesc potențiatorii de aromă, aditivii și sarea care se găsesc în alimentele procesate. Produsele lactate sunt acidifiante, așa că înlocuiți-le cu lapte vegetal, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de ovăz. În ceea ce privește cerealele, uitați toate formele de grâu și încercați orzul, quinoa sau hrișca.
Care sunt beneficiile pentru silueta ta?
La început, pare mai degrabă o cură de detoxifiere decât o adevărată dietă. Foarte repede, simțiți cum corpul dumneavoastră se dezumflă. În funcție de cât de supraponderal sunteți, puteți pierde câteva kilograme de la început și apoi să vă stabilizați în mod natural. Spre deosebire de o dietă tradițională, nu există etape, nu există alimente pe care să le reintroduceți pe parcurs. În schimb, există un echilibru 70/30 care trebuie menținut zilnic și pentru tot restul anului. Echilibrul pH-ului permite organismului să funcționeze normal. Nu numai că digestia își va relua rapid funcțiile corespunzătoare, dar organismul va putea utiliza grăsimile în mod normal pentru a produce energie. Prin reechilibrarea dietei acide, veți mânca mai puțin, ceea ce înseamnă mai puține calorii de ars.
Alimentele nu sunt singura sursă de aciditate!
Atenție la stres și la sedentarism: lipsa de oxigen limitează capacitatea rinichilor de a elimina deșeurile. Stresul este acidifiant, deoarece afectează asimilarea, circulația și oxigenarea țesuturilor. Așa că am ajuns să practicăm mai mult respirația ventrală, în fiecare zi, tot timpul. Disciplinați-vă cu cursuri de Pilates sau yoga relaxante. Adăugați două ore pe săptămână de activitate mai mult sau mai puțin intensă. În fine, faceți o baie de aburi pentru a vă elibera pielea de toate toxinele!
Cum se calculează indicele de aciditate al alimentelor mele?
Nu vă faceți griji, PRAL (Potential Renal Acid Load) o face pentru dumneavoastră! Acest indice de referință al acidității și alcalinității alimentelor le clasifică în funcție de efectul lor acid sau bazic. Mineralele conținute în alimente sunt cele care îi determină caracteristicile: legumele, de exemplu, sunt bogate în calciu, magneziu, sodiu și potasiu (minerale bazice) și sărace în clor, sulf și fosfor (minerale acide). Atunci când indicele este negativ, alimentul este alcalin. Când indicele este pozitiv, alimentul este acid. Multe tabele folosesc acest indice ca referință.
Tabelul meu acido-bazic
Alimentele "acidizante": 30% în farfurie!
Pește: file de cod, hering afumat, cod, păstrăv.
Carne: carne de vită, friptură de pui cu piele, crenvurști, carne de porc, friptură de curcan cu piele, escalop de vițel, ouă și toate mezelurile.
Cereale: pâine albă și integrală, fulgi de porumb, paste cu ouă, fulgi de ovăz, orez alb și integral, făină albă și integrală.
Brânzeturi: camembert, cheddar, gouda și parmezan.
Semințe oleaginoase: nuci, alune și arahide.
Grăsimi: uleiuri rafinate.
+ Zahăr, ciocolată, cafea, vin, toți alcoolii, ceai negru, băuturi răcoritoare și sare.
Alcalinizatori": 70% în farfurie!
Toate legumele.
Toate fructele.
Semințe oleaginoase: migdale, castane, semințe de dovleac, semințe de dovleac, semințe de in, semințe de floarea-soarelui.
Alimentele bogate în amidon: cartofi, porumb.
Produse lactate pe bază de plante: lapte de soia și iaurt de soia.
Ierburi aromatice verzi.
Primele uleiuri presate la rece.
Condimente, soia, oțet, sucuri proaspete de fructe, ceai verde, avocado, lămâie stoarsă, apă minerală.
Neutru
Cereale integrale, unt proaspăt, zahăr integral de tip rapadura, ulei de măsline.