Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență asupra dezvoltării a numeroase patologii (cancere, boli digestive, patologii neurologice).
Articol de Simona Lazăr, 04 Noiembrie 2024, 13:02
Acesta poate fi, de asemenea, cauza unor probleme cotidiene mai frecvente, cum ar fi oboseala, tulburările de somn și problemele de memorie sau de concentrare.
În ciuda unei scăderi constante începând cu anii 1960, alcoolul rămâne cea mai consumată substanță psihoactivă în Franța: în 2017, fiecare persoană cu vârsta de peste 15 ani a băut 11,7 litri de alcool pur într-un an[1]. Evident, acest lucru nu este lipsit de consecințe: 41 000 de decese[2] (30 000 la bărbați și 11 000 la femei) sunt atribuite consumului de alcool în Franța în fiecare an.
Cancerul: riscurile încep cu primul pahar
Din 1988, alcoolul a fost recunoscut ca fiind un agent cancerigen dovedit[3] de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC). Și nu trebuie să beți cantități mari pentru a fi în pericol: riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer (cancer de sân, gură, faringe, laringe, esofag, ficat și colorectal) crește cu doar un pahar de alcool pe zi, indiferent de băutura alcoolică consumată: vin, bere, aperitiv sau alcool tare (spirtoase). De ce se întâmplă acest lucru? Pur și simplu pentru că toate conținetanol care, odată absorbit, este transformat în organism în compuși care favorizează apariția cancerului. În medie, francezii beau 2,5 pahare pe zi. De aici și importanța de a reaminti că 8% din noile cazuri de cancer sunt atribuibile alcoolului[5], ceea ce îl face a doua cauză de deces prin cancer după tutun[6].
În cele din urmă, este demn de remarcat faptul că alte patologii pot apărea imediat ce consumați alcool. De exemplu, hipertensiunea arterială sau accidentul vascular cerebral hemoragic la bărbați.
De aceea, pentru sănătatea dumneavoastră, alcoolul este de maximum 2 pahare pe zi și nu în fiecare zi. În termeni practici, aceasta înseamnă
Nu mai mult de 2 băuturi standard pe ocazie
Nu mai mult de 5 zile pe săptămână
Nu mai mult de 10 băuturi într-o săptămână
Bine de știut
Indiferent de tipul de alcool consumat, băuturile standard (dozele servite în general în baruri) conțin aceeași cantitate de alcool pur. Astfel, un pahar de vin va avea același efect cancerigen ca un pahar de whisky, de exemplu.