Cancerul de rinichi: o nouă terapie
Pentru a reduce efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer, cercetătorii încearcă să dezvolte noi molecule capabile să atace celulele canceroase mult mai specific și nu celulele sănătoase învecinate.
Articol de Simona Lazăr, 22 Mai 2023, 08:09
Un astfel de tratament tocmai a dat rezultate aproape miraculoase împotriva cancerului de rinichi, cunoscut pentru prognosticul său sumbru.
Cercetare intensivă a cancerului
În domeniul cancerului, progresul, atât în ceea ce privește screeningul, cât și tratamentul, a fost considerabil în ultimii zece ani, iar cercetătorii își continuă activitatea în mod foarte activ. Unul dintre domeniile explorate astăzi este terapia moleculară țintită, al cărei obiectiv este de a dezvolta noi molecule care sunt și mai precis direcționate împotriva celulelor tumorale. Într-adevăr, tratamentele actuale au dezavantajul de a distruge atât celulele canceroase, cât și celulele sănătoase învecinate.
Terapie moleculară țintită
Două noi medicamente tocmai și-au dovedit în studiile clinice eficacitatea și specificitatea lor împotriva cancerului renal avansat, la pacienții pentru care soluțiile terapeutice erau aproape inexistente Sutent® (sunitinib), de la laboratoarele Pfizer, a cărui comercializare a fost autorizată în Statele Unite de către FDA (agenția americană de reglementare a medicamentelor), a fost testată pe 750 de pacienți care suferă de cancer renal avansat. Luarea unei doze zilnice din acest medicament face ca tumora să regreseze în 50% din cazuri. Volumul tumorii a fost redus cu 25%, comparativ cu 5% cu tratamentele conventionale. Acest efect a fost obținut datorită modului particular de acțiune al moleculei. Într-adevăr, distruge în mod specific celulele tumorale atacând vasele de sânge care le hrănesc. Astfel lipsite de nutrienții din sânge necesari dezvoltării lor, celulele canceroase mor. Al doilea medicament, numit Temsirolimus (CCI-779), a fost dezvoltat de Wyeth Laboratories. Pacienții tratați își văd creșterea duratei de viață, trecând de la 7,3 luni la 10,9 luni și își recuperează o calitate apreciabilă a vieții.Alte molecule, ca aici, capabile să distrugă vasele de sânge pe care supraviețuirea și dezvoltarea celulelor canceroase, sunt testate împotriva altor tipuri. de cancer. Primele rezultate împotriva cancerului de stomac sunt promițătoare. Din nou, acesta este un cancer foarte dificil de tratat cu tratamente convenționale.
Memento despre acest cancer renal mortal...
În majoritatea cazurilor, cancerul de rinichi afectează persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Au fost identificați în mod clar anumiți factori de risc, cum ar fi fumatul, hipertensiunea și excesul de greutate. Una dintre particularitățile acestui tip de cancer este că evoluează mult timp fără simptome aparente. Astfel se descoperă adesea târziu, când tumora este deja într-un stadiu avansat și fortuit, în timpul unui examen clinic prescris dintr-un alt motiv medical. Cu toate acestea, primul semn de avertizare este prezența sângelui în urină. De asemenea, trebuie să știți că cancerul de rinichi nu este foarte sensibil la chimioterapie și radioterapie. Tratamentul este în esență chirurgical. In afara de cazul unei tumori depistate precoce, foarte localizata si de dimensiuni reduse (ceea ce este mai degraba rar), prognosticul nu este foarte bun: 95% dintre persoanele care sufera de cancer la rinichi mor in 5 ani de la diagnostic. Din fericire, este un cancer rar și se poate acționa prin reducerea acestor factori de risc: renunțarea la fumat, tensiunea arterială controlată, lupta împotriva supraponderalității cu o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.