Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce medicamente cresc problemele de memorie?

Multe substanțe, în special cele care se găsesc în anumite medicamente, pot altera modul în care funcționează creierul nostru și ne pot afecta memoria. Care sunt medicamentele implicate și ar trebui evitate? Problema este mult mai complexă decât pare.

Articol de Simona Lazăr, 15 Ianuarie 2025, 21:07

Iată o actualizare de la Dr. Catherine Thomas-Anterion, neurolog, doctor în neuropsihologie, cercetător și membru al Observatorului memoriei B2V.

Anumite medicamente cresc problemele de memorie

Există anumite medicamente care pot perturba funcționarea optimă a memoriei. Acesta este cazul medicamentelor care încetinesc viteza de procesare a creierului. Ca efect secundar, acestea pot duce la probleme de atenție și de memorie. „Prin urmare, este esențial să evaluați întotdeauna cu atenție motivele prescrierii oricărui medicament”, avertizează Dr. Catherine Thomas-Anterion: ”De ce ar trebui să îl luați, la ce beneficii să vă așteptați, ce doză să utilizați, pentru cât timp, care sunt potențialele efecte secundare etc.?

De exemplu, beta-blocantele sunt prescrise pentru multe indicații diferite: în principal pentru a trata problemele cardiace și hipertensiunea arterială, dar și ca tratament de fond pentru migrene. Cu toate acestea, ele pot fi însoțite de lentoare în îndeplinirea anumitor sarcini. Dar dacă unei persoane cu probleme cardiace îi este mai bine cu un beta-blocant, nu se pune problema opririi acestuia. Pe de altă parte, dacă nu există o îmbunătățire suficientă, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră, care poate modifica apoi prescripția, cu o revenire la funcționarea normală a creierului.

Soluții naturale

Soluția fitoterapeutică

Ginkgo biloba, denumită adesea „planta creierului”, este recomandată în special pentru problemele cognitive, de memorie și de concentrare legate de vârstă. Se utilizează sub formă de tratament.

Soluția fitoterapeutică

Ginsengul, un excelent stimulent general, are un efect benefic asupra concentrării și capacității mentale, care sunt esențiale pentru o bună memorie. Se utilizează sub formă de capsule sau ca infuzie din pulbere de rădăcină de ginseng.

Au și anticolinergicele un impact asupra memoriei?

Dr. Catherine Thomas-Anterion: „Da, deoarece anticolinergicele joacă un rol important în funcția memoriei. De cele mai multe ori, acestea nu au efecte secundare majore, ci doar neplăceri minore, cu excepția pacienților care iau mai multe medicamente diferite, ale căror efecte secundare se pot acumula dacă au mai mulți factori de risc sau o afecțiune legată de acetilcolină. Atenție: anticolinergicele sunt prezente în multe specialități farmaceutice, cum ar fi agenții antivomitivi, medicamentele pentru incontinență și antidepresivele.

Și în acest caz, nu trebuie să încetați niciodată să le luați din proprie inițiativă, ci să discutați cu medicul dumneavoastră, care va reevalua motivele precise ale prescripției și eventualele interacțiuni cu alte medicamente. Cu alte cuvinte, indicația unui medicament are întotdeauna prioritate față de orice contraindicație (în limite rezonabile, desigur).

Ce se întâmplă cu benzodiazepinele?

Benzodiazepinele sunt tratamente anxiolitice, utilizate pentru a trata anxietatea, dar uneori și depresia și tulburările de somn. Marea problemă cu aceste medicamente este că pot duce la dependență, cu dificultăți de sevraj. „Ca urmare, unii pacienți le iau pentru perioade lungi și se confruntă cu probleme precum încetinirea funcționării și pierderea atenției. Ca și în cazul beta-blocantelor, dacă efectul care a determinat prescrierea este satisfăcător, acesta primează în fața inconvenientelor. Cu toate acestea, trebuie să ne gândim cum să îmbunătățim prescripția: reducând treptat doza și durata tratamentului”, explică Dr. Thomas-Anterion.

Luați întotdeauna în considerare și reconsiderați balanța beneficii/riscuri a unui tratament

Beneficiile și riscurile unui medicament trebuie să fie întotdeauna examinate și reevaluate periodic. De exemplu, în ciuda efectelor nedorite asupra funcțiilor cerebrale, un pacient depresiv care suferă de atacuri de anxietate sau de panică va avea o memorie mult mai bună și mai puține probleme de atenție dacă ia benzodiazepine combinate cu un antidepresiv, de exemplu, decât dacă nu le ia.

Tocmai am discutat despre efectele anumitor medicamente asupra memoriei, dar cum rămâne cu riscul de a dezvolta boala Alzheimer? Benzodiazepinele cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer?

Dr. Catherine Thomas-Anterion: „O echipă de cercetători de la Inserm din Bordeaux a ajuns la concluzia că administrarea de benzodiazepine timp de mai mulți ani consecutivi este un factor al bolii Alzheimer. Dar există încă incertitudini și, în special, trebuie să demonstrăm că sunt într-adevăr benzodiazepinele și nu boala care determină administrarea de benzodiazepine care crește riscul de Alzheimer. Acest lucru se datorează faptului că stresul la care sunt supuse persoanele depresive, anxioase sau predispuse la atacuri de panică este un oxidant cerebral puternic, cunoscut pentru faptul că provoacă moartea neuronală la animale. Cu alte cuvinte, stresul (care durează mulți ani fără tratament) ar putea explica în sine un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer.

Această ipoteză confirmă necesitatea de a trata aceste boli cu medicamente, cu condiția ca regulile de dozare să fie respectate (dozaj, durată limitată, reevaluare frecventă).

Acest raționament se aplică și în cazul tulburărilor de somn. Deoarece somnul este foarte important pentru memorie, este de preferat să se ia somnifere pentru a limita insomnia și a menține memoria, dar numai pentru o perioadă limitată și sub supraveghere medicală. Pe de altă parte, continuarea consumului de medicamente care creează obișnuință și care nu mai sunt utile (obișnuință), adică care nu mai îmbunătățesc somnul, poate afecta memoria.

Și analgezicele!

Analgezicele sunt utilizate pe scară largă în lupta împotriva durerii, inclusiv în bolile reumatice. Medicamentele care conțin morfină și codeină încetinesc funcțiile creierului. Dar, în același timp, trebuie să luăm în considerare efectele durerii în sine. Atunci când este severă, aceasta are repercusiuni psihologice și cognitive majore, ducând la anxietate și stare de rău, care, la rândul lor, pot încetini oamenii. Prin urmare, tratarea durerii contribuie la îmbunătățirea funcției memoriei. Rămâne ca fiecare pacient să fie evaluat în mod regulat dacă această îmbunătățire este mai mare decât încetinirea cerebrală asociată analgezicului utilizat.

„Acesta este motivul pentru care medicii reflectă, la fiecare consultație, dacă să continue sau nu administrarea medicamentului. Acest exercițiu este relativ simplu atunci când există un singur medicament, dar devine mult mai complicat atunci când sunt combinate mai multe, în special medicamente care încetinesc creierul: beta-blocante, medicamente anti-vomitive, medicamente anti-incontinență etc.

Pacienții nu trebuie să uite să enumere sistematic rețetele oricărui alt medic pe care l-au consultat și să menționeze orice alte produse pe care le-au luat, inclusiv tratamentele fără prescripție medicală sau naturale cumpărate de pe internet sau de la fitoterapeuți sau naturopați.

Pacienții ar trebui să își ajute medicii enumerând tot ceea ce iau, fără a omite nimic”.

Cele mai frecvente substanțe care afectează memoria: alcoolul și canabisul

După această lungă discuție despre medicamente, aproape că uităm să menționăm cele două substanțe care ne afectează cel mai mult memoria și care sunt de departe cele mai frecvent consumate: alcoolul și canabisul. Ambele sunt toxice pentru creier, afectând capacitatea de atenție și viteza de procesare și ducând la pierderea funcției neuronale și chiar la moartea neuronilor.

Așadar, sunt toate aceste substanțe toxice care trebuie eliminate pentru a păstra memoria și a preveni problemele de memorie. Este important să evitați automedicația și utilizarea repetată excesivă, întrebându-vă întotdeauna de ce luați medicamentul și dacă acesta mai este util.

Pilula de sanatate 23 Martie 2025, 20:53

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia

Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea...

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Pilula de sanatate 22 Martie 2025, 20:51

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?

Fumatul este nociv pentru copilul dumneavoastră. Nimeni nu contestă acest lucru. Cu toate acestea, unele viitoare mame...

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 20:48

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale...

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050
O nouă metodă de scanare le-ar putea oferi o rază de speranţă persoanelor cu epilepsie rezistentă la medicamente
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 15:01

O nouă metodă de scanare le-ar putea oferi o rază de speranţă persoanelor cu epilepsie rezistentă la medicamente

O nouă tehnică ce implică scanere RMN ultraputernice ar putea să îi ajute pe medici să identifice diferenţe minuscule în...

O nouă metodă de scanare le-ar putea oferi o rază de speranţă persoanelor cu epilepsie rezistentă la medicamente
Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătăţii generale - 20 martie 2025, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale
Pilula de sanatate 20 Martie 2025, 10:57

Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătăţii generale - 20 martie 2025, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, marcată anual pe 20 martie şi susţinută de Federaţia Dentară Internaţională...

Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătăţii generale - 20 martie 2025, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale
Pilula de sanatate 18 Martie 2025, 21:03

Ce este „piciorul atletului”?

Sportivii suferă adesea de piciorul atletului, deoarece ciuperca este contagioasă și este adesea contractată prin mersul...

Ce este „piciorul atletului”?
Pilula de sanatate 17 Martie 2025, 21:01

Unghiile de la picioare: cum ții ciupercile la distanță

Onicomicoza este termenul folosit pentru a descrie ciuperca unghiilor, o infecție foarte frecventă cauzată de ciuperci....

Unghiile de la picioare: cum ții ciupercile la distanță
Pilula de sanatate 16 Martie 2025, 21:13

Sânge în scaun: care sunt cauzele posibile?

Prezența sângelui în scaun trebuie să vă determine să solicitați sfatul medicului. Deși cauza este adesea benignă (hemoroizi,...

Sânge în scaun: care sunt cauzele posibile?