Colesterolul - ce trebuie să știm
Toată lumea vorbește despre colesterol. În timp ce majoritatea dintre noi știm că colesterolul LDL ridicat, denumit „colesterol rău”, ne pune în pericol sănătatea inimii, puțini își cunosc propriile niveluri de colesterol. Un sondaj european ridică vălul asupra acestui paradox.
Articol de Simona Lazăr, 10 Decembrie 2024, 15:16
Colesterol, acest străin
Știm cu toții că excesul de colesterol LDL, adică hipercolesterolemia, ne pune sănătatea cardiovasculară pe o cale descendentă, dar acționarea în consecință nu este simplă. Acest decalaj mare între cunoștințele teoretice despre hipercolesterolemie și implementarea mijloacelor de combatere a acestui fenomen este, în esență, mesajul sondajului Think Again About Colesterol, realizat în rândul a peste 12.000 de adulți din 11 țări.Europeni și Japonia de către Societatea Europeană de Ateroscleroză. (1), inclusiv Franța. În Franța, dacă 88% dintre adulți recunosc importanța de a ști dacă au hipercolesterolemie cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL-colesterol), 95% dintre aceștia nu au nicio idee despre propriul nivel de LDL-C sau nu au fost niciodată dozați.Cu toate acestea, cunoașterea nivelului de colesterol face posibilă o monitorizare mai bună a acestuia, pentru a gestiona mai bine factorii de risc (fumat, hipertensiune arterială, diabet), singura modalitate de a inversa ratele extrem de ridicate ale mortalității legate de bolile cardiovasculare în Franța și în Europa.Colesterol, prieten sau dușman?Dar colesterolul nu este „atât de rău”. Colesterolul este necesar pentru viață, deoarece intră în fabricarea membranei celulelor noastre, a sărurilor biliare și a hormonilor. Cu toate acestea, un nivel ridicat de colesterol LDL poate favoriza ateroscleroza (acumularea de colesterol LDL sub formă de depozite inflamatorii pe mucoasa arterelor). Prin reducerea fluxului de sânge sau chiar obstrucția arterelor inimii (coronarian) provoacă accident vascular cerebral și dureri toracice (infarct miocardic / infarct, angină / flux sanguin insuficient către inimă etc.).- Cu cât nivelul colesterolului transportat de particulele LDL (≥1,6 g/L) este mai mare, cu atât riscul cardiovascular este mai mare.- Dimpotrivă, cu cât nivelul HDL-colesterolului este mai mare („colesterolul bun”, „lipoproteinele de înaltă densitate”), cu atât este mai mic riscul de ateroscleroză: un HDL ≥ 0,6 g/L este protector la nivel vascular.77% dintre persoanele de peste 40 de ani nu cunosc nivelurile țintă adecvate conform sondajului Think Again About Colesterol (1). La adulții cu risc cardiovascular scăzut, nivelul colesterolului trebuie testat la fiecare cinci ani. La cei care iau medicamente pentru a-și controla colesterolul crescut (inclusiv statine), doza este anuală odată ce obiectivul terapeutic este atins (2).Bolile cardiovasculare ucid unul din doi oameniDar cancerul îngrijorează mai mult! Aproape jumătate dintre cei chestionați sunt îngrijorați de riscul lor de cancer (40%), în timp ce doar un sfert sunt îngrijorați de riscul de boli cardiovasculare (27%). Cu toate acestea, în Europa există cea mai mare hipercolesterolemie pe cap de locuitor și unde jumătate din mortalitate este cauzată de bolile cardiovasculare conform Organizației Mondiale a Sănătății (3).Colesterol: Mâncarea sănătoasă nu rezolvă totul91% dintre cei chestionați recunosc că ar trebui să-și sporească eforturile în alimentație pentru a-și controla colesterolul (1). Cu toate acestea, doar o parte din colesterol provine din alimente (25%). Deoarece restul este produs în ficat, colesterolul alimentar are o influență redusă asupra colesterolului din sânge și nu este deloc clar că colesterolul pe care îl consumăm este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Creșterea colesterolului rău în sânge este legată în principal de o lipsă de purificare a acestei LDL de către ficat, legată de genetică și de mediu.Pr Éric Bruckert, Șef Secție Endocrinologie-Metabolism (Spitalul La pitié Salpêtrière, Paris): „A fi vigilent cu privire la alimentația dumneavoastră nu este, în general, suficient în cazul unor niveluri mari de LDL, după un accident cardiovascular sau în caz de hipercolesterolemie. familială (ereditară). boala). Chiar mai mult decât colesterolul alimentar, este grăsimea saturată care este implicată în concentrația mare de colesterol LDL din sânge la majoritatea oamenilor; ele împiedică absorbția particulelor de LDL de către ficat. În schimb, fibrele din fructe și legume îmbunătățesc eliminarea colesterolului. Unele tipuri de alimente care scad colesterolul. În ceea ce privește ouăle, mult timp criticate pentru concentrația lor - desigur ridicată - de colesterol, le putem consuma în cantități rezonabile (de 2-3 ori/săptămână) fără a ne crește riscul cardiovascular, indiferent dacă nivelul nostru de colesterol este sau nu ridicat, fie că acesta este pe medicamente anti-colesterol sau nu”.