Diabetul dăunează creierului tău
Diabetul este un factor de risc bine cunoscut pentru demență, inclusiv pentru boala Alzheimer. Cu toate acestea, nu exista nicio certitudine cu privire la impactul său asupra îmbătrânirii creierului... până acum.
Articol de Simona Lazăr, 16 Octombrie 2024, 13:35
Diabetul, o influență pe termen lung
Un studiu recent arată că diabetul poate avea un impact negativ asupra funcției cognitive.
Să începem prin a clarifica ce sunt funcțiile cognitive - acestea sunt activități ale creierului care ne permit, pe scurt, să gândim:
să ne concentrăm
să gândim,
să ne amintim,
să învățăm lucruri noi,
să ne percepem mediul,
comunicăm...
Toate acestea sunt funcții cognitive.
Iar diabetul le amenință: în cazul persoanelor care suferă de această boală, declinul cognitiv este cu 19% mai mare decât în cazul non-diabeticilor. Pentru a da o idee mai precisă, unul dintre autorii studiului a indicat că s-ar putea estima că un diabetic de 60 de ani ar avea același nivel cognitiv ca o persoană de 65 de ani fără diabet...
Cum vă puteți proteja creierul dacă aveți diabet?
Acest studiu oferă o lecție importantă pentru toți pacienții. El arată că nivelul zahărului din sânge influențează modul în care funcționează creierul. Persoanele cu prediabet, adică cu un nivel al zahărului din sânge peste normă, dar nu suficient de ridicat pentru a diagnostica boala, au o funcție cognitivă ușor redusă. Iar persoanele al căror diabet a fost bine controlat au avut rezultate mai bune decât cele ale căror niveluri de zahăr din sânge au rămas prea ridicate în ciuda tratamentului (diabet slab echilibrat). În plus, cu cât diabetul durează mai mult, cu atât este mai rău pentru creier.
Concluzie: diabetul este rău pentru creier, dar este foarte posibil să îi limităm influența.
De aceea, este vital ca toți diabeticii, și chiar și cei care sunt pur și simplu expuși riscului de diabet, să primească ajutorul de care au nevoie pentru a-și ține sub control nivelul de zahăr din sânge. Aceasta se bazează pe trei piloni
o dietă adecvată
activitate fizică regulată
și, dacă este necesar, medicamente.
În prezent, există programe de sprijin foarte eficiente pentru persoanele cu diabet. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la diabet, consultați-vă medicul de familie!
Dar tot trebuie să știți că aveți diabet!
Deoarece diabetul se dezvoltă silențios pe o perioadă lungă de timp, este foarte important să vă testați regulat glicemia.