Medicamente care ne îngrașă
Medicamentele nu sunt neapărat lipsite de efecte secundare. Lista efectelor nedorite include uneori creșterea în greutate. Ce este aceasta și de ce? Ce categorii de medicamente declanșează acest tip de efect și ce soluții există? Dr. Charles Hagège explică.
Articol de Simona Lazăr, 16 Ianuarie 2025, 21:09
Medicamentele nu sunt neapărat lipsite de efecte secundare. Lista efectelor nedorite include uneori creșterea în greutate. Ce este aceasta și de ce? Ce categorii de medicamente declanșează acest tip de efect și ce soluții există? Dr. Charles Hagège explică.
De ce determină anumite medicamente creșterea în greutate?
Există cinci moduri în care un medicament poate duce la creșterea în greutate
1) Uscarea gurii și stimularea setei, cu creșterea aportului caloric prin băuturi răcoritoare zaharoase
.2) Stimularea apetitului .
3) Scăderea cheltuielilor calorice de bază legată de reducerea exercițiului fizic .
4) Creșterea grăsimii corporale prin stimularea mai mult sau mai puțin directă a stocării adipocitelor .
5) retenția de apă Am putea chiar să adăugăm un al 6-lea, alterarea gustului, așa cum se observă în cazul anumitor antibiotice, ceea ce duce la o ingestie exagerată de alimente pentru a masca senzația neplăcută trăită.
Dar acestea nu sunt prescrise decât în mod excepțional pentru perioade lungi, astfel încât impactul lor asupra greutății este de obicei doar temporar.
Care sunt principalele medicamente implicate?
Medicamentele care stimulează setea, prin uscarea gurii, sunt cele cu efecte anticolinergice, cum ar fi multe antidepresive, antipsihoticele, anumite antihipertensive, cum ar fi clonidina, anumite tireoreglatoare, cum ar fi litiul, toate celelalte anticolinergice.
Ce se poate face pentru a preveni creșterea în greutate cu aceste medicamente?
Creșterea în greutate nu pune doar problema creșterii în greutate ca factor de risc, ci și pe cea a întreruperii tratamentului de către pacienți.
Având în vedere dificultatea revenirii la o greutate normală, este de preferat să se prevină acest efect nedorit la pacienții care sunt deja supraponderali sau care au un istoric personal sau familial de creștere în greutate, fie prin adoptarea unui regim alimentar adecvat de îndată ce se începe tratamentul riscant, fie prin alegerea produsului care se potrivește cel mai bine pacientului.
Acest lucru se poate realiza fie prin adoptarea unui regim alimentar adecvat de îndată ce se începe tratamentul cu risc ridicat, fie prin alegerea celui mai puțin nociv produs din clasă, fie prin evitarea completă a produsului., fie prin evitarea cu totul a claselor cu risc ridicat.