Prudență cu remediile împotriva tusei
Fenilpropanolamina, o substanță frecvent întâlnită în siropurile de tuse și în anorexice (supresoare de apetit), a fost asociată cu un risc de accident vascular cerebral, dar numai la femei.

Articol de Simona Lazăr, 20 Octombrie 2024, 13:55
Fenilpropanolamina este o substanță farmacologică prezentă în multe medicamente anorexigene și în special în siropurile de tuse. Cu toate acestea, această moleculă a fost asociată recent cu un risc de accident vascular cerebral hemoragic, foarte des după prima doză. Conform unui studiu efectuat pe 702 pacienți care au suferit un accident vascular cerebral, cei care au luat medicamente care conțin fenilpropanolamină în ultimele 30 de zile au prezentat un risc multiplicat cu mai mult de 3 (comparativ cu un grup de control format din 1 300 de subiecți). Riscul a fost de 3,13 la prima utilizare a unui sirop de tuse și de 16,58 cu un anorexigen. Surprinzător, acest risc se aplică numai femeilor și nu există nicio explicație pentru acest lucru.
Primele semne ale unei hemoragii cerebrale sunt bruște, cu apariția durerilor de cap și a vărsăturilor, însoțite rapid de semne neurologice și somnolență. Apariția acestor simptome, cuplată cu utilizarea unui sirop de tuse, este un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat.