Tratarea colicilor renale
Nu este indispensabilă internarea în spital pentru a trata colica renală. Dar tratamentul și sfaturile date trebuie urmate cu scrupulozitate.
Articol de Simona Lazăr, 09 Ianuarie 2025, 20:55
Anumite pietre declanșează colici renale
Colica renală este durerea provocată de calculii urinari (din latinescul „calculus”, care înseamnă „piatră mică”).
Aceste pietre mici se formează în rinichi sau în tractul urinar care merge de la rinichi la vezica urinară (uretere).
Atunci când sunt aproape de diametrul ureterului, ele se pot bloca și pot declanșa contracții dureroase violente.
Colica renală: de obicei ușor de diagnosticat
Colica renală apare cel mai adesea la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani.
În cazurile tipice, colica renală este o durere bruscă, intensă, care începe în mijlocul spatelui, sub coaste, pe o parte a coloanei vertebrale, și se deplasează înainte în jos, spre pubis și organele genitale.
Contracțiile ureterelor se extind uneori la vezica urinară, provocând dureri la urinare (disurie) și nevoia frecventă de a urina cantități mici (polakiurie), uneori urgent.
Deseori se răspândesc la organele învecinate, provocând probleme digestive (greață, vărsături, constipație).
În sfârșit, pacientul este adesea agitat și anxios, ceea ce este cu atât mai ușor de înțeles cu cât durerea apare și dispare fără preaviz și nicio poziție nu o poate ameliora.
În principiu, nu există febră.
Consultul medical rapid este justificat de necesitatea de a combate durerea (nu este rău să se ia paracetamol imediat ce durerea începe, dar rareori este suficient).
Medicul va confirma diagnosticul de colică renală (deoarece unele dureri înșelătoare pot avea o altă origine) și va verifica dacă nu există semne de complicații (infecție renală, de exemplu).
În general, interogând pacientul și efectuând o examinare, medicul poate pune diagnosticul de colică renală fără a fi nevoie de teste suplimentare.
Colica renală necesită un tratament eficient împotriva durerii
Calmarea durerii este în sine un beneficiu real pentru pacient.
Mai mult, prin reducerea contracțiilor ureterului există șansa ca piatra să treacă în cele din urmă în vezica urinară și să fie evacuată pe cale naturală, evitându-se astfel necesitatea unui tratament cu ultrasunete (litotriție) sau a unei intervenții chirurgicale.
În general, colica renală este o durere violentă care necesită tratament injectabil. Medicamentele recomandate (cu excepția contraindicațiilor) sunt în primul rând antiinflamatoarele nesteroidiene și, dacă este necesar, morfina sau alte analgezice din familia morfinei. Cel mai important lucru este ameliorarea durerii.
Testele imagistice (ecografie și radiografii ale abdomenului sau, uneori, tomografie computerizată) sunt în general solicitate pentru a verifica diagnosticul și, mai ales, pentru a evalua șansele de expulzare a calculului (care sunt reale atunci când diametrul acestuia este mai mic de 6 mm). Aceste teste nu sunt neapărat urgente.
Colica renală: în absența spitalizării, urmați întocmai sfaturile medicului
Dacă nu există complicații, dacă starea generală a pacientului este bună și dacă durerea scade destul de rapid cu tratamentul, spitalizarea nu este neapărat necesară. Spitalizarea prezintă riscuri (în special riscul de infecție nosocomială).
Pe de altă parte, monitorizarea atentă, cu mai multe consultații, este regula. Scopul acestor vizite este de a verifica dacă pietrele au fost eliminate, iar acestea trebuie apoi analizate. În plus față de această examinare, pot fi prescrise analize de sânge sau de urină pentru a verifica dacă nu există o infecție urinară.
Cu toate acestea, dacă nu trebuie să fiți internat în spital, este esențial să vă urmați tratamentul și să urmați următoarele sfaturi:
Continuați tratamentul conform prescripției. Nu modificați doza fără sfatul medicului.
Filtrați urina printr-un filtru de cafea și păstrați calculii expulzați, pe care trebuie să îi aduceți la consultația programată.
Beți puțin în timpul unei crize și mult atunci când nu aveți dureri, repartizându-vă aportul uniform pe parcursul zilei. Mâncați normal.
Măsurați-vă temperatura în fiecare dimineață.
Solicitați asistență medicală de urgență dacă: aveți febră de 38°C sau mai mare; tremurați; vomitați; durerea reapare sau se modifică; nu vă simțiți bine; aveți urina roșie sau nu ați urinat timp de 24 de ore.
Efectuați testele prescrise conform planului și aduceți rezultatele la consultație.
Vă rugăm să rețineți că dispariția durerii nu înseamnă că sunteți vindecat. Trebuie să efectuați întotdeauna testele și să vă consultați medicul conform planificării.