10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10 sfaturi simple pentru a te ajuta să introduci mai multe legume în dieta ta.

Articol de Simona Lazăr, 12 Martie 2025, 21:05
1) Schimbă-ți legumele!
Ce înseamnă legumele pentru tine? Dovlecei, ciuperci, praz? Ei bine, lumea legumelor s-a extins în ultimii ani. Acum este foarte ușor să găsiți cele mai exotice legume - cartofi dulci, bok choy și butternuts. Legumele tradiționale precum topinamburul, andivele și kohlrabi sunt, de asemenea, reînviate. Gândiți-vă la asta!
2) Păstrați simplitatea
Uneori, prepararea legumelor poate părea prea multă muncă. Trebuie să le decojești, să le tai, să le gătești și să le prepari... Dar nu este întotdeauna așa, sau nu atât de mult pe cât ai putea crede. Multe legume sunt pur și simplu spălate și tăiate în două înainte de a fi puse în cuptor: dovlecei, dovlecei, ardei, ceapă... Multe altele, mai multe decât ați putea crede, pot fi consumate crude și pur și simplu rase dacă aveți un robot de bucătărie: morcovii, desigur, dar și napii, sfecla, dovleceii și toți verii lor. Pe scurt, este posibil să mănânci legume repede și bine!
3) Abonați-vă la un coș cu alimente ecologice
Sunteți în pană de inspirație și nu știți niciodată ce să gătiți? Coșurile bio sunt pentru tine. În fiecare săptămână (sau oricând doriți), o selecție de produse locale și ecologice vă este livrată gata făcută. Este simplu, îți economisește timp... iar faptul că nu va trebui să privești cum legumele tale se ofilesc în frigider va fi cea mai bună motivație dintre toate!
4) Mergeți la piață
Dacă coșurile organice nu sunt pentru tine, nu rata cea mai apropiată piață săptămânală. Nu numai că veți găsi legume acolo, dar veți găsi și inspirație văzând ce produse sunt cele mai tentante.
5) Aprovizionați-vă
Inspirația și prospețimea sunt toate foarte bune, dar dacă vrei să mănânci două porții de legume în fiecare zi, ai nevoie și de soluții rapide și ușoare. Întoarce-te la raionul de produse congelate din supermarketul tău... Vei găsi legume care au fost deja curățate, decojite și tăiate și sunt la fel de sănătoase ca cele proaspete.
6) Ia-ți un avans
Dacă există legume care vă plac, dar care necesită mult timp pentru a fi preparate, exagerați întotdeauna. Congelați ce v-a mai rămas și veți fi încântați să le găsiți gata într-o seară...
7) Organizează-ți masa în jurul legumelor
Pentru o schimbare, în loc să începeți cu carnea, tratați legumele ca vedete ale mesei. Ce carne merge cel mai bine cu topinambur? Cum se servește piureul de butternut?
8) Cunoașteți proporțiile corecte
Un memento rapid: nu este suficient să servești legume, trebuie să servești destule din ele! Pentru a fi echilibrată, masa ta în farfurie trebuie să conțină mai mult de jumătate legume.
9) Cultivați-le singuri
Aveți o grădină sau chiar un balcon? Plantați sau semănați propriile legume. Puteți face acest lucru pe tot parcursul anului, iar în câteva săptămâni veți avea propriile legume. Desigur, rezultatele vor depinde de suprafața pe care o ai la dispoziție, dar ridichi, roșii și salată pot fi cultivate pe orice balcon mic...
10) Variați metodele de preparare
Legumele sunt delicioase și bune pentru tine. Dacă nu mănânci suficient din ele, este pentru că nu ai găsit încă modul potrivit de a le consuma. Așa că scutură-ți obiceiurile! Dacă mâncați adesea grătare, treceți la salate (sau viceversa). Dacă folosiți mereu aceleași sosuri, încercați legume simple sau condimente neobișnuite. Dacă vă preferați legumele al dente, gătiți-le puțin mai mult. Și așa mai departe.