De la Sfântul Petru la Papa Francisc: Statistici fascinante din istoria papalității
Cu o istorie de aproape două milenii, papalitatea rămâne una dintre cele mai durabile instituții religioase din lume.

Articol de Petruț Mazilu, 28 Aprilie 2025, 11:18
De la Sfântul Apostol Petru, considerat primul papă, și până la Papa Francisc, 266 de lideri ai Bisericii Catolice au ocupat Scaunul Apostolic.
Cel mai longeviv pontificat îi aparține Papei Pius IX, care a condus Biserica timp de 31 de ani (1846–1878), în timp ce cel mai scurt a fost al Papei Urban al VII-lea, care a murit la doar 13 zile după alegere.
Vaticanul, centrul papalității, are astăzi o populație de aproximativ 800 de locuitori și este cel mai mic stat suveran din lume.
De-a lungul timpului, doar 21 de papi au fost canonizați oficial ca sfinți.
Datele şi statisticile relevante care au marcat istoria papalităţii au fost prezentate luni într-un articol publicat de AFP, citat de Agerpres.
266: numărul papilor care au fost aleşi după apostolul Petru din secolul I d.Hr. Succesorul papei Francisc va deveni astfel cel de-al 267-lea papă din istorie.
50 de milioane: numărul total de abonaţi la cele nouă conturi ale papei de pe reţeaua de socializare X, în limbi diferite, din care 1 milion urmăresc contul în latină. Papa are şi 9,9 milioane de abonaţi pe reţeaua de socializare Instagram.
1,4 miliarde: numărul credincioşilor revendicaţi la nivel mondial în 2025 de Biserica Catolică, al cărei lider spiritual este papa.
80 de ani: vârsta limită începând de la care un cardinal nu mai este eligibil pentru a vota în conclav, o vârstă fixată de papa Paul al VI-lea în 1970.
31 de ani: durata pontificatului lui Pius al IX-lea (italianul Giovanni Maria Mastai Ferretti), cel mai lung din istorie, deşi tradiţia atribuie acest record primului papă din istorie, apostolul Petru. Pe locul al doilea în acest clasament se află papa Ioan Paul al II-lea cu un pontificat de 26 de ani (1978-2005), urmat pe poziţia a treia de papa Leon al XIII-lea cu un pontificat de 25 de ani (1878-1903).
13 zile: Papa Urban al VII-lea, născut Giovanni Battista Castagna, a fost conducătorul Bisericii Catolice și conducătorul Statelor Papale între 15 și 27 septembrie 1590. Papalitatea sa a fost cea mai scurtă recunoscută din istorie.
33 de zile: durata celui mai scurt pontificat din istoria contemporană, cel al italianului Albino Luciani, care a folosit numele de Ioan Paul I şi care a murit în septembrie 1978 la vârsta de 65 de ani. Supranumit 'papa zâmbitor', patriarhul Veneţiei, beatificat în 2022, a fost găsit mort în patul său, iar circumstanţele neclare ale decesului său au alimentat diverse teorii.
93 de ani: vârsta papei Leon al XIII-lea la moartea sa din 1903, motiv pentru care este considerat cel mai vârstnic papă din istoria modernă. Papa Benedict al XVI-lea, decedat la 95 de ani la sfârşitul anului 2022, nu mai era în funcţie, întrucât demisionase în 2013.
12 ani: vârsta estimată a papei Benedict al IX-lea, considerat unul dintre cei mai tineri din istorie alături de Ioan al XII-lea, la începutul primului său pontificat în anul 1032. A domnit de trei ori.
129: numărul ţărilor vizitate de Ioan Paul al II-lea în cele 104 de călătorii ale sale în străinătate, un record absolut. În schimb, Francisc a fost cel mai vârstnic papă care a călătorit în străinătate în timp ce se afla în exerciţiul funcţiei sale.
2 ani şi 9 luni: durata celui mai lung conclav din istorie. A început în 1268 la Viterbo, nu foarte departe de Roma, şi s-a încheiat în 1271 prin alegerea papei Grigore al X-lea. La polul opus se află cel mai scurt conclav din istorie, care a avut loc în 1939 şi care s-a încheiat prin alegerea papei Pius al XII-lea în mai puţin de 24 de ore.
1929: data la care a fost creat statul Vatican, pe 11 februarie, prin semnarea Acordurilor de la Lateran între papa Pius al XI-lea şi dictatorul italian Benito Mussolini.
44 de hectare: suprafaţa Vaticanului, cel mai mic stat din lume, situat în centrul Romei.