5 motive bune pentru a mânca usturoi
Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea, suspectat de a avea un efect benefic asupra florei noastre intestinale, care este formată din miliarde de bacterii.

Articol de Simona Lazăr, 12 Martie 2025, 21:02
Un probiotic eficient
Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea, suspectat de a avea un efect benefic asupra florei noastre intestinale, care este formată din miliarde de bacterii.
„ Potrivit lui Céline Hess-Halpern, „ar trebui consumat în mod regulat, dar cu moderație, deoarece unele studii sugerează că are un efect probiotic. Alții merg chiar mai departe și o consideră un prebiotic. Acest termen se referă la fibrele care stimulează creșterea și activitatea bacteriilor „bune” din microbiota noastră. Inulina este considerată a fi responsabilă de acest fenomen.
Un protector cardiovascular
Avantajul consumului de usturoi este că, odată digerat, acesta aduce beneficii întregului organism. De fapt, unii nutrienți trec în fluxul sanguin în timpul perioadei lor în intestine. Acesta este cazul componentelor usturoiului.
Usturoiul este prezentat ca un vasodilatator, ceea ce înseamnă că dilată vasele de sânge”, explică Céline Hess-Halpern. În special, se spune că acesta reduce tensiunea arterială.
Și asta nu este tot. Mai multe studii au sugerat că acest aliment are un efect benefic asupra aterosclerozei (pierderea elasticității în artere și îngustarea lor), precum și asupra coagulării sângelui. Și pe bună dreptate: este un antiagregant plachetar, ceea ce înseamnă căajută la menținerea fluidului nostru vital. Consumatorii ar fi, prin urmare, mai puțin expuși riscului de infarct sau de boli precum hipertrofia mușchiului cardiac sau aritmia.
Un efect benefic asupra colesterolului
Mai puțin direct, usturoiul poate avea un efect interesant asupra nivelului de colesterol și trigliceride. De fapt, acest condiment tinde să joace un rol în metabolismul grăsimilor.
„Știm că are un efect benefic prin creșterea nivelului de HDL (colesterolul „bun”)”, subliniază Céline Hess-Halpern. Dar pentru a face acest lucru, cel mai bine este să o consumăm crudă. Pe de altă parte, nu există niciun miracol: colesterolul LDL nu este cu adevărat afectat de consumul de usturoi. Acesta este colesterolul cel mai nociv pentru organismul nostru.
Numeroase beneficii pentru piele
A avea usturoi în bucătărie poate fi bun pentru mai mult decât gust. Chiar dacă nu îl mâncați, usturoiul are beneficii pentru sănătate. În special pentru pielea noastră.
Vă recomand adesea să-l folosiți ca mască, amestecat cu uleiuri vegetale,aloe vera sau oțet de cidru”, spune Céline Hess-Halpern. Bineînțeles, nu trebuie să o lăsați să acționeze prea mult timp, deoarece este foarte puternică.
Febra, eczeme, acnee... Există multe aplicații tradiționale și la fel de multe rețete. „Este un aliat bun, cu condiția să ai răbdare”, subliniază avocatul. De asemenea, este important să nu fiți descurajat de miros.
Odată ce ați trecut peste dezgustul inițial, usturoiul poate fi surprinzător de eficient pe piele. Trebuie să știți cum să îl aplicați, dar poate fi util”, spune Céline Hess-Halpern. Poate că nu este plăcut pe moment, dar este foarte eficient.
Trucul pentru a evita respirația urât mirositoare
Principala problemă cu usturoiul este că vine cu un miros persistent. Pe degete, dar și în gură. În primul caz, pur și simplu clătește-ți mâinile cu apă rece și apoi spală-le cu apă caldă și săpun.
După masă, Céline Hess-Halpern ne împărtășește secretul ei. Trebuie să o tăiați foarte subțire și să crustați câteva semințe de cardamom sau pătrunjel cu frunze plate”, recomandă ea. Nu este suficient să vă spălați pe dinți: gazele emanate de stomac sunt cele care vă dau respirație urât mirositoare”.
Aveți însă grijă să nu folosiți în exces usturoiul, care poate irita stomacul și tractul urinar în timpul digestiei. Această plantă puternică poate interacționa și cu o serie de tratamente:
Medicamente anticoagulante (care subțiază sângele), precum și plante cu efect similar (ginkgo, eleutherococcus, salcie albă etc.);
Tratamente pentru tulburările tiroidiene;
Anumite tratamente pentru infecția cu HIV/SIDA;
Anumite tratamente pentru hiperplazia benignă de prostată.
Dacă suferiți de o boală cronică și urmați un tratament, discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plantă sau aliment care conține un ingredient activ care poate interacționa cu medicația dumneavoastră.