Am gastroenterită. Ce e de făcut?
Odată cu revenirea toamnei, urmează, în general, un nou val de epidemii de gastroenterită și ponderea acesteia de greață, vărsături și diaree. Pentru a calma tulburările de tranzit, ne concentrăm pe alimentele care îl încetinesc și pe cele care restabilesc echilibrul florei intestinale.
Articol de Simona Lazăr, 04 Octombrie 2023, 06:45
Meniul tău anti-gastro
În primul rând, adăugați în farfurie cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, deoarece are proprietăți astringente care ajută la calmarea diareei.
Adaugă o porție de carne albă sau pește alb, ușor de digerat, și completează meniul cu o banană. Acest fruct exotic conține fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, ajutând la „muceala” scaunelor și la reducerea diareei lichide.
Nu uita să bei multă apă (apă, ceai de plante, ceai, băuturi răcoritoare etc.) pentru a combate deshidratarea. În 3/4 zile din această dietă, gastroenterita va fi o veche amintire! Cu toate acestea, această boală dăunează bacteriilor bune prezente în intestinul nostru.
După acest episod, este deci important să le readucem la viteză consumând alimente capabile să le stimuleze producția. Este cazul iaurtului: fiecare vas contine un miliard de probiotice din familia Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus, microorganisme vii care imbogatesc bacteriile bune deja prezente in flora noastra intestinala.
Un sfat: îndulciți-l cu o linguriță de miere. Acest produs de stup conține fructo-oligozaharide cu proprietăți prebiotice, substanțe care oferă energie bacteriilor bune prezente în intestinul nostru pentru a le permite să prolifereze mai bine.
Sufar de probleme articulare
Degete dureroase, un genunchi „ruginit”, un șold înțepenit… În timp, aceste trei zone tind să se „capture”: cartilajul, care le acoperă suprafața osoasă, se deteriorează treptat, lăsând oasele în contact direct. Potrivit Înaltei Autorități pentru Sănătate, după vârsta de 45 de ani, aproape 1 din 2 francezi este afectat de disconfort articular, de la vârsta de 60 de ani, este vorba de 2 francezi din 3. Pentru a-ți recâștiga flexibilitatea articulațiilor, bazează-te pe omega 3. .
Acești acizi grași esențiali nu încetează niciodată să ne facă bine. Potrivit unui studiu american publicat în iulie 2014 în Annals of the Rheumatic Diseases, proprietățile lor antiinflamatorii sunt un atu pentru reducerea durerii, reducerea frecvenței atacurilor, îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și încetinirea deteriorării articulației. Prin urmare, nu ezităm să mâncăm o porție de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână și să adăugăm echivalentul a una-două linguri de ulei de in sau de rapiță în fiecare zi. Nucile sunt, de asemenea, surse ale acestui nutrient prețios: luați în considerare să mâncați o mână mică dimineața la micul dejun sau ca o gustare.