Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum trebuie să le folosiți?
Articol de Simona Lazăr, 11 Octombrie 2024, 13:20
Celulita și circulația sângelui
Celulita este o problemă care apare în straturile profunde ale pielii, în hipodermă, cu o creștere a țesutului adipos care comprimă sistemul circulator”, explică Fabienne Millet*. Circulația va fi mai puțin eficientă, se va instala retenția de apă, la fel și stocarea toxinelor”.
Uleiurile esențiale, cu principiile lor active puternice, sunt un ajutor prețios în lupta pentru slăbire.
Ele pătrund în organism pe toate căile de administrare: pot fi inhalate, plămânii distribuindu-le apoi în fluxul sanguin, folosite intern pe cale orală (capsule, pure pentru a fi înghițite sau diluate) și extern, prin masaj, fricțiuni, creme și băi.
Datorită concentrației foarte mari de principii active din aceste uleiuri, ele nu sunt recomandate pentru :
femeilor însărcinate
femeilor care alăptează,
copiilor mici (sub 3 ani)
persoanele cu alergii.
Puteți să vă creați propriul ritual folosind uleiuri specifice fiecărei zone, să vă preparați propriul cocktail sau chiar să alegeți o sinergie de slăbire, un produs gata de utilizare care poate fi adăugat la un ulei vegetal. Nu uitați, un ulei esențial nu se folosește pur, ci amestecat cu un ulei vegetal.
Fie că sunt utilizate intern sau extern, uleiurile esențiale trebuie să fie însoțite de o alimentație sănătoasă și de un minim de exercițiu fizic.
Uleiurile esențiale au patru acțiuni de slăbire, așa că depinde de dvs. să le selectați în funcție de problemele dvs. specifice.
Acțiune asupra excesului de greutate și celulitei
Acțiunea uleiurilor esențiale pe cale internă :
Busuioc, Ocimum basilicum: trei picături de ulei esențial pe o tabletă neutră, de luat de 3 ori pe zi, pentru reglarea sistemului neuro-vegetativ.
Salvie, Salvia officinalis: „Are o acțiune astringentă, purificatoare, dezinfectantă, lipolitică și detoxifiantă”, explică doctorul Jean-Pierre Willem.
Este util pentru obezitate și celulită. Absorbiți două picături de ulei esențial pe o tabletă neutră, de două ori pe zi, între cele două mese principale.
Acțiune externă a uleiurilor esențiale :
Cedru Atlas, Cedrus atlantica: limfotonic, puternic drenant, diuretic, puternic lipolitic (eliminarea grăsimilor).
Lemon grass, Cymbopogon citratus: antiinflamator, vasodilatator, atacă pielea de coajă de portocală, o decongestionează și încetinește evoluția celulitei.
Criste marine: ulei esențial ideal pentru eliminarea celulitei și a pielii cu coajă de portocală datorită acțiunii sale împotriva retenției hidrolipidice.
Acțiune asupra drenajului și eliminării toxinelor
Acțiunea uleiurilor esențiale pe cale internă:
Țelină, Apium graveolens: drenează toxinele și reface celulele hepatice.
Absorbiți două picături de ulei esențial pe o tabletă neutră de trei ori pe zi, înainte de mese.
Acțiune externă a uleiurilor esențiale :
Ienupăr, Juniperus communis: „Acest ulei esențial trebuie utilizat în cură pentru a evita suprasolicitarea rinichilor”.
Se aplică timp de 15 zile / 3 săptămâni și se face o fereastră terapeutică, se întrerupe timp de o săptămână și se reia.
Acțiune asupra circulației venoase și limfatice
Acțiune a uleiurilor esențiale pe cale internă:
Ciprul verde sau de Provence, Cupressus sempervirens: „Eficient împotriva retenției hidrolipidice (celulită) și a varicelor, are o acțiune decongestionantă venoasă și limfatică”, explică Dr. Willem.
Două picături de ulei esențial într-o linguriță de miere, de trei ori pe zi.
Ienupărul de Virginia, Juniperus virginiana: stimulează circulația, decongestionează venele și sistemul limfatic și este eficient împotriva retenției hidrolipidice.
(Nu combinați utilizarea internă și externă).
Acțiunea externă a uleiurilor esențiale:
Ciprul: tonic pentru circulația venoasă, protector al vaselor capilare, este unul dintre uleiurile esențiale cele mai indicate pentru problemele venoase.
O atenționare: având o acțiune hormonală, nu este recomandat persoanelor care au contraindicații la utilizarea substanțelor estrogenice. Poate fi înlocuit cu ulei esențial de mastic de fistic, pistacia lentiscus.
Acțiune asupra tulburărilor digestive și reglarea apetitului
Acțiunea uleiurilor esențiale pe cale internă :
Mentă lămâie, Mentha citrata: antiinflamator, antispasmodic, tonic digestiv, hepatic și pancreatic.
"Este, de asemenea, armonizantă și acționează asupra sistemului nervos. Absorbiți două picături de ulei esențial pe o tabletă neutră.
* Fabienne Millet este doctor în farmacie, specializată în fitoterapie și aromaterapie.