Bacteriile ar putea fi cauza ridurilor, potrivit unui studiu
Cercetătorii de la Center for Microbiome Innovation și L'Oréal Recherche et Innovation au descoperit că apariția ridurilor s-ar putea datora bacteriilor prezente în microbiomul pielii. Lucrarea lor a fost publicată în revista Frontiers in Aging la 11 ianuarie 2024.
Articol de Simona Lazăr, 21 Ianuarie 2024, 19:25
Înaintarea în vârstă ne expune corpul la o serie de schimbări fizice. Pielea este afectată în mod special, cu apariția liniilor fine și a ridurilor, slăbirea pielii, pierderea strălucirii și a elasticității etc. Deși un stil de viață sănătos este una dintre cheile pentru a conserva pielea și a încetini apariția semnelor de îmbătrânire, anumiți factori au, în mod inevitabil, un impact nociv. Clima, poluarea și expunerea la razele UV, de exemplu, modifică microbiomul pielii și pot accelera apariția ridurilor.
Ce este microbiomul pielii?
La fel ca tractul intestinal, pielea are propriul microbiom. Alcătuit dintr-o multitudine de bacterii, rolul microbiomului cutanat este de a menține pielea în stare bună de sănătate. "În epidermă, bacteriile secretă molecule țintite pentru a ataca speciile patogene și pentru a le împiedica să colonizeze pielea", explică laboratorul La Roche Posay. În acest fel, microbiomul cutanat acționează ca un "scut viu" pentru piele, care este expusă în mod regulat la agresori externi precum frigul sau poluarea. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că utilizarea anumitor produse cosmetice poate altera calitatea microbiomului cutanat.
Ridurile: se crede că sunt cauzate de bacteriile de pe piele
Potrivit unui studiu publicat recent în revista Frontiers in Aging, ridurile sunt cauzate de prezența bacteriilor în microbiomul pielii. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Center for Microbiome Innovation (CMI) de la Universitatea California din San Diego (SUA) și L'Oréal Recherche et Innovation au studiat datele colectate din 13 studii anterioare, la care au participat peste 650 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani. Concentrându-se pe mecanismele prin care apar ridurile, această analiză a colaționat datele pentru a căuta tendințe legate de microbii specifici, luând în același timp în considerare și alte variabile, cum ar fi vârsta. "Studiile anterioare au arătat că tipurile de microbi prezenți pe pielea noastră se schimbă într-un mod destul de previzibil odată cu vârsta", a declarat Se Jin Song, director de cercetare la CMI.
Echipa a descoperit mai întâi o asociere pozitivă între diversitatea microbiomului pielii și ridurile laterale ale sprâncenelor (ridurile picioarelor de corb de la colțurile exterioare ale ochilor). Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, pierderea de apă pe care pielea o suferă odată cu vârsta nu este legată de diversitatea microbiomului.
Microbiomul pielii și sănătatea pielii: o legătură dovedită
"Deși rezultatele studiului reprezintă un pas înainte în cunoașterea microbiomului pielii, noi le considerăm ca fiind începutul unei noi etape de cercetare", a declarat Rob Knight, director al Facultății CMI și profesor de pediatrie, bioinginerie și informatică.
După cum au subliniat cercetătorii, prin confirmarea unei legături între microbiom și sănătatea pielii, studiul a pus bazele unor studii ulterioare care vor implica descoperirea unor biomarkeri specifici ai microbiomului legați de îmbătrânirea pielii. Qian Zheng, șeful departamentului de cercetare avansată pentru America de Nord din cadrul L'Oréal, a confirmat: "Acest studiu marchează un pas important către dezvoltarea de tehnologii pentru o piele mai sănătoasă și mai tânără. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim și alte rezultate pe măsură ce acestea vor fi disponibile, avansând înțelegerea comunității științifice și contribuția la dezvoltarea de noi soluții de îngrijire a pielii."