Ce ar trebui să facem pe măsură ce pielea noastră îmbătrânește?
Pielea noastră îmbătrânește ca și restul corpului și, ca și în cazul celorlalte părți ale corpului, trebuie să învățăm să facem distincția între așa-numita îmbătrânire normală și îmbătrânirea patologică. Zicala "mai bine să previi decât să vindeci" rămâne deosebit de relevantă.
Articol de Simona Lazăr, 23 Ianuarie 2024, 19:30
Care sunt cauzele îmbătrânirii pielii?
Îmbătrânirea pielii este un proces determinat genetic, dar care este influențat de numeroși factori externi. Razele ultraviolete sunt, de departe, cei mai importanți dintre aceștia.
Dar bolile, modificările hormonale, alimentația, fumatul etc., toate contribuie la declinul anumitor funcții celulare.
Nu toată lumea evoluează în același mod, ceea ce înseamnă că pentru unii oameni există un decalaj real între vârsta cronologică și vârsta biologică: arătăm mai tineri sau mai bătrâni decât vârsta noastră.
Modificările la nivelul pielii sunt normale în timp...
Pielea este mai mult decât un simplu înveliș: este un organ, și nu cel mai puțin nobil.
Sub influența timpului, pielea se subțiază, își pierde elasticitatea, devine uscată și aspră, se apără mai puțin împotriva infecțiilor și este marcată de riduri.
Aceste riduri, de diferite adâncimi, apar odată cu degradarea colagenului și a fibrelor elastice (alcătuite din elastină).
Melanocitele, celulele care produc melanina responsabilă de pigmentare, scad în număr (cu 10% pe deceniu în zonele protejate) și în eficacitate.
Întrucât melanina este un filtru solar foarte eficient pentru combaterea daunelor provocate de razele ultraviolete și pentru captarea faimoșilor radicali liberi (molecule formate ca răspuns la leziuni, a căror acumulare este foarte toxică pentru celule), este ușor de înțeles de ce pielea devine mai fragilă pe măsură ce îmbătrânește. În fine, pot apărea tot felul de pete, pigmentate sau nu, benigne sau nu.
Bolile de piele la seniori: o listă fenomenală!
Din cauza fragilității dobândite în timp, dar și din cauza stilului de viață (expunerea la soare, fumatul etc.), la seniori pot apărea o multitudine de probleme ale pielii, iar lista de denumiri, fiecare mai complicată decât cealaltă, i-ar descuraja chiar și pe cei mai asidui.
În linii mari, ele pot fi împărțite în pete poetice (fără relief), macule (relief mic), noduli, bubițe, ulcere...
Acestea pot fi descrise ca leziuni benigne, precanceroase sau maligne, cu sau fără infecții, mâncărimi sau boli mai generale.
Dacă este un lucru de reținut, este că nicio problemă de piele, fie că este de lungă durată sau de apariție recentă, nu trebuie neglijată: trebuie să îi cunoașteți întotdeauna numele, cât mai corect posibil, de la medicul sau dermatologul dumneavoastră și, mai ales, trebuie să fiți conștienți de potențialul său de evoluție.
În cele din urmă, întrebarea va fi întotdeauna: trebuie să o îndepărtăm sau nu?
Un scurt ghid pentru a avea grijă de pielea îmbătrânită...
Surprinzător de simple uneori, aceste sfaturi nu trebuie neglijate zilnic.
Toată lumea este de acord că prevenția în dermatologie este utilă încă din copilărie. Ea rămâne deosebit de relevantă pentru o populație în curs de îmbătrânire.
Protejați-vă de soare
Cu un factor de protecție de cel puțin 15 pentru toată lumea. Dacă este posibil, evitați expunerea la soare între orele 10 și 16.
Pentru persoanele active care petrec multe ore în aer liber (în grădină, pe terenul de golf, în țările calde), trebuie să învățați, cu ajutorul medicului dumneavoastră, să vă examinați o dată pe lună.
O programare la un dermatolog, cel puțin o dată pe an, asigură depistarea precoce a cancerelor. Trebuie efectuată o examinare completă a pielii, inclusiv a scalpului, unghiilor, mucoaselor, picioarelor și pliurilor (fese și urechi)!
Asigurați-vă o bună igienă zilnică
Duș da, baie nu!
Ședințele prelungite în apă prea fierbinte au cu siguranță un efect extraordinar asupra stresului, dar pe pielea mai în vârstă pot provoca mâncărimi și uscăciune.
Dacă pielea este scufundată prea mult timp în apă fierbinte, stratul cornos (stratul superficial) se disociază, permițând moleculelor de apă pe care le conține în mod normal să scape.
Cu atât mai mult cu cât căldura încurajează transpirația.
Terminațiile nervoase de la suprafață sunt astfel supuse unui stres mai mare, ceea ce explică mâncărimile care însoțesc pielea uscată.
Alegerea produselor de curățare potrivite
Feriți-vă de săpunurile lichide pe care nu le clătiți suficient și de gelurile de duș parfumate și colorate, care sunt adesea alergenice.
În caz de iritații, optați pentru săpunuri supergrase și, mai bine, pentru soluții de curățare.
După ce v-ați clătit bine, uscați-vă fără să frecați, acordând o atenție deosebită pliurilor pielii, care trebuie să fie șterse.
Atenție la concepțiile greșite
Hidratarea pielii cu creme este importantă, dar cele mai bune creme nu sunt neapărat cele mai scumpe.
Cel mai bine este să evitați cremele colorate și parfumate.
Încă un lucru: nu frecțiilor cu apă de colonie! Aceste loțiuni alcoolice sunt prea dure. Există acum produse fără alcool.
Trebuie să bei... și să ai o alimentație echilibrată
Nu ne amintim suficient de des, dar cea mai mare parte a pielii noastre este formată din apă.
O alimentație sănătoasă și variată oferă suficiente vitamine pentru piele (vitaminele E, C, A, B9, PP).
Alcoolul și condimentele sunt mai puțin utile, deoarece favorizează apariția rozaceei.
Nu tolerați pete, cruste sau excrescențe recente fără să le arătați mai întâi medicului sau dermatologului, care foarte adesea le va îndepărta.
Ce se întâmplă cu fumatul?
Acesta potențează efectele razelor UV și are tendința nefericită de a se acumula în stratul mijlociu al pielii, în fibrele elastice (alcătuite din elastină), ceea ce sfârșește prin a da un ten gălbui.
De asemenea, alterează vascularizația locală, făcând pielea mai fragilă.
Piele deschisă + ochi albaștri + expunere la soare + vârstă
Puneți-vă o singură întrebare: "Când a fost ultima mea consultație la un dermatolog?
Nu vă tratați niciodată!
Aveți grijă să nu aplicați orice pe orice leziune.
Utilizarea folclorică a tratamentelor locale care conțin compuși activi precum cortizonul, antibioticele și anumite antiseptice poate fi catastrofală.
Dacă sunt utilizate incorect, acestea pot cel puțin complica vindecarea.
Ar trebui să vă consultați întotdeauna medicul și apoi să urmați instrucțiunile acestuia întocmai.
Tratamentele pentru pielea mai în vârstă sunt adesea mai lungi și mai complexe.