Firele de păr încarnate: cum pot fi ele evitate?
Un fir de păr încarnat este un fir de păr care crește din nou sub piele pentru că nu a reușit să o penetreze. Nu numai că provoacă roșeață, dar adesea formează și o bilă mică și tare, care poate crește în dimensiune pe măsură ce părul crește și chiar se poate infecta.
Articol de Simona Lazăr, 06 Iunie 2024, 16:01
Un alt dezavantaj este că firele de păr încarnate tind să reapară.
Ce puteți face pentru a evita firele de păr încarnate?
Exfolierea regulată: exfolierea sau utilizarea unei mănuși de păr de cal la duș ajută la eliminarea celulelor moarte și la deschiderea porilor pielii. Ca urmare, pielea este mai fină și mai suplă, ceea ce face ca firele de păr să crească mai ușor. Este recomandat să efectuați această operațiune de 2 sau 3 ori pe săptămână după epilarea cu ceară, adică în timpul fazei de regenerare.
Aplicați o cremă pe bază de vitamina A: această vitamină înmoaie pielea, ceea ce favorizează și îndepărtarea celulelor moarte și, prin urmare, descoperirea părului.
Radeți în direcția firului de păr, pentru a nu încuraja părul să crească din nou în direcția opusă.
Nu vă expuneți la soare după epilare, deoarece razele UV au efectul de a îngroșa pielea.
Fire de păr încarnate: atenție la riscul de inflamație
Epilarea regulată favorizează apariția firelor de păr încarnate. Acestea sunt mai des întâlnite pe linia bikini și subraț. Acestea formează mici coșuri care se infectează deoarece sunt pline de microbi. Până când dispar complet, trebuie să le curățați cu o loțiune antiseptică sau, și mai bine, cu o loțiune antibiotică de două ori pe zi. Dacă, în ciuda tuturor acestor precauții, firele de păr încarnate persistă, acestea trebuie îndepărtate cu o pensetă. Penseta trebuie dezinfectată în prealabil cu alcool, iar pielea imediat după procedură. Dacă zona este dureroasă, aplicați o compresă de apă călduță.
Soluția radicală pentru firele de păr încarnate: epilarea cu laser
Pentru recidivele frecvente ale firelor de păr încarnate, singura soluție eficientă și permanentă este epilarea cu laser. La a doua ședință, părul nu mai crește sub piele, iar după 5-6 ședințe, părul a dispărut complet.