Fruntea îmbătrânește și ea: ce se poate face din punct de vedere estetic?
Totul îmbătrânește, chiar și fruntea noastră! Pielea noastră se ridează, mușchii se subțiază și chiar și oasele noastre se micșorează. Drept urmare, fruntea noastră resimte efectele timpului.
Articol de Simona Lazăr, 27 Ianuarie 2024, 19:42
Ce se poate face pentru a combate îmbătrânirea acestei părți a feței noastre? Interviu cu Dr. Catherine De Goursac*, medic estetician.
Care sunt principalele caracteristici ale frunții noastre îmbătrânite?
Dr. Catherine De Goursac :
Pe măsură ce trece timpul, pielea de pe frunte se relaxează, se încrețește și se pliază. Uneori, aceasta poate dezvolta și mici excrescențe și pete de vârstă, mai mult sau mai puțin numeroase.
Mușchii de sub frunte îmbătrânesc și ei. Aceștia devin mai subțiri, ceea ce reduce treptat curbura frunții. Ca urmare, fruntea se relaxează puțin și înălțimea frunții crește.
Este foarte clar și probabil că ați observat acest lucru: persoanele tinere au o frunte bine rotunjită, în timp ce persoanele în vârstă au o frunte lată, plată, pe care se poate vedea chiar și capul mușchiului: mici bile situate chiar deasupra sprâncenei.
Pe măsură ce îmbătrânim, osul îmbătrânește și el, și foarte vizibil. Acesta este motivul pentru care, în arheologie, este destul de ușor să se dateze vârsta craniilor descoperite.
Osul se modelează odată cu vârsta, dând curbe diferite. Copiii și tinerii au o curbură convexă, uniformă atât în direcție verticală, cât și orizontală. Cu toate acestea, odată cu vârsta, curbele devin foarte diferite. În direcția verticală, începând de la linia părului, avem o mică umflătură, apoi o adâncitură și din nou o umflătură până la osul sprâncenelor.
Fruntea tinde să capete o formă de "S". Același lucru se întâmplă și pe orizontală, cu o umflătură pe părțile laterale ale frunții, apoi o mică adâncitură și o nouă umflătură în centru.
Odată cu vârsta, acest lucru este cunoscut sub numele de scheletalizarea frunții.
Ce se poate face în legătură cu această transformare a frunții legată de vârstă?
În primul rând, putem trata culorile: petele de vârstă și roșeața:
Petele de vârstă se găsesc adesea pe frunte, în special la periferia feței, mai rar în centru.
Acestea pot fi îndepărtate prin tratament cu laser.
Odată cu vârsta, pe frunte pot apărea și pete roșii și angiome.
Și aici, tratamentul cu laser dă rezultate bune. Această tehnică netezește fruntea, făcând-o mai ușoară și mai uniformă.
Pe măsură ce îmbătrânim, au tendința de a apărea fire de păr inestetice, uneori în locul unde se întâlnesc sprâncenele. Epilarea cu laser elimină eficient acest lucru și ajută la remodelarea feței.
În cele din urmă, mușchiul poate fi tratat cu o injecție de toxină botulinică (botox) pe întreaga frunte. Acest lucru elimină toate liniile de expresie permanente și conferă frunții un aspect mai neted.
Când fruntea devine prea expresivă
Este important să ne amintim că, pe măsură ce îmbătrânim, auzim și vedem din ce în ce mai puțin clar.
Pentru a compensa, ne încrețim fruntea și sprâncenele de fiecare dată când nu vedem sau nu auzim bine. Cu alte cuvinte, în timp, fruntea devine mai mobilă, chiar dacă unele persoane sunt mai expresive decât altele, ridicând sprâncenele sau încrețindu-și fruntea de fiecare dată când spun ceva.
Botoxul face posibilă odihna și relaxarea tuturor acestor expresii și face ca fruntea să fie puțin mai puțin mobilă și mai puțin expresivă.
Cu toate acestea, fruntea nu poate fi umplută din cauza masei osoase subiacente, ceea ce ar putea provoca apariția unor nereguli.
Există soluții la problema îmbătrânirii faciale, dintre care unele vizează în mod special fruntea.