Manichiura, o rutină de înfrumusețare care vindecă psihicul
Vă place să vă răsfățați mâinile și să vă îngrijiți unghiile? Un nou studiu publicat în Frontiers in Psychology vă dă dreptate: efectuarea unei manichiuri într-un salon sau acasă ar putea fi un tratament care generează emoții pozitive.
Articol de Simona Lazăr, 16 Ianuarie 2024, 19:14
Ritual neschimbat pentru multe femei, machiajul este susținut ca fiind un instrument puternic pentru îmbunătățirea imaginii de sine, un gest de frumusețe non-accesoriu care are grijă de aspect și ajută la cultivarea încrederii în sine. Puterea machiajului și impactul acestuia asupra psihicului femeilor au făcut obiectul mai multor studii. Însă, până acum, puține cercetări s-au axat pe îngrijirea unghiilor.
Cercetătorii japonezi de la Universitatea Saitama Gakuen din Japonia tocmai au umplut această lacună, dezvăluind impactul psihologic al acestuia asupra emoțiilor, relaxării și stării de bine a femeilor.
"Am fost intrigată de ideea că ceva atât de simplu în aparență precum îngrijirea unghiilor într-un salon de înfrumusețare, combinat cu autodezvăluirea, ar putea avea un efect psihologic semnificativ. Am vrut să explorez potențialul acestui domeniu puțin studiat", explică Atsushi Kawakubo, profesor asociat la Universitatea Saitama Gakuen și autor al acestei cercetări.
Pentru a înțelege virtuțile îngrijirii unghiilor asupra psihicului feminin, cercetătorii au întrebat 500 de femei japoneze de 20-30 de ani despre obiceiurile lor în materie de manichiură. Ele au indicat dacă își făceau des manichiura, într-un salon sau acasă, și dacă în timpul acestor ședințe aveau tendința de a se gândi la viața personală (viața de zi cu zi, hobby-uri, experiențe dificile și dureroase etc.). Au fost evaluate emoțiile și percepțiile femeilor în timpul ședințelor de manichiură.
Sesiunile de manichiură la salon ca catharsis
Ca și machiajul, îngrijirea unghiilor s-a dovedit a fi un catalizator de emoții pozitive, relaxare și vitalitate. Este interesant faptul că sesiunile de manichiură în salon au fost deosebit de favorabile deschiderii și vorbirii despre sine, ceea ce pare să fi contribuit la efectele pozitive resimțite de participante. Iar cele care și-au făcut unghiile în salon au avut tendința de a simți o mai mare bunăstare psihologică decât cele care și-au făcut tratamentele singure acasă.
Această observație tinde să arate că salonul este un loc propice pentru confidențe și eliberare emoțională.
"Cercetarea noastră sugerează că practicarea îngrijirii unghiilor într-un salon, combinată cu un pic de autodezvăluire, poate avea un efect pozitiv asupra stării psihologice a unei persoane", rezumă Atsushi Kawakubo de la PsyPost. "Această practică oferă persoanelor o modalitate tangibilă de a-și promova bunăstarea mentală, subliniind importanța îngrijirii de sine și beneficiile potențiale ale împărtășirii gândurilor personale într-un cadru confortabil."
Descoperirile au fost publicate la 19 septembrie 2023 în revista Frontiers in Psychology.