Noua tehnică de îndepărtare a tatuajelor: extrudarea pigmentului
Aproape un sfert din populație are un tatuaj, iar 30% doresc să își îndepărteze tatuajul după 5 până la 10 ani. De ce și cum ar trebui să se facă acest lucru? Ce tehnici sunt disponibile și care sunt constrângerile și riscurile? Dr. Catherine de Goursac prezintă noua tehnică de extrudare a pigmentului.
Articol de Simona Lazăr, 02 Iunie 2024, 15:55
Tatuajul este un fenomen care crește într-un ritm impresionant: în urmă cu zece ani, 10% din populație era tatuată, față de 20 până la 25% în prezent. Problema este că tatuajele durează o veșnicie. Ele îmbătrânesc și sunt adesea pe o zonă pe care nu vrei să o arăți. Ca urmare, 30% dintre persoanele care au un tatuaj vor să scape de el în decurs de 5-10 ani, foarte adesea din motive profesionale. Cealaltă problemă a tatuajului o reprezintă cernelurile folosite.
Cele mai periculoase cerneluri au fost interzise
"Când s-a realizat că majoritatea cernelurilor nu sunt inofensive, Bruxelles-ul a ordonat retragerea de pe piață a celor mai periculoase dintre ele. Astfel, teoretic, artiștii tatuatori se aprovizionează de la laboratoare care au o etichetă care certifică absența acestor cerneluri toxice", spune Dr. de Goursac. Dar, în practică, este dificil să se cunoască compoziția exactă a acestora, în lipsa unei reglementări mai stricte.
Ce tehnici sunt utilizate pentru a îndepărta un tatuaj?
Îndepărtarea tatuajelor cu laser
Cele mai tradiționale metode de îndepărtare a tatuajelor se bazează pe nano sau pico lasere, care fragmentează pigmenții. Problema este că această fragmentare a cernelurilor produce numeroase particule mici a căror formulă chimică și efecte sunt necunoscute. Food Drug Administration (FDA), echivalentul american al Agenției Naționale Franceze pentru Siguranța Produselor Sanitare, a avertizat asupra pericolului potențial al acestor pigmenți subproduse. Mai mult, acestea sunt evacuate de organism prin sistemul limfatic, dar rămân concentrate în ganglionii limfatici ani de zile. Cu alte cuvinte, ele nu dispar din organism, iar pericolul lor potențial este necunoscut.
În practică, cu tratamentul cu laser, aproximativ zece ședințe pot elimina 50% din tatuaj, iar 72% cu 15 ședințe. În timp, "considerăm că este nevoie de doi până la trei ani de ședințe de două ori pe lună pentru a obține o eliminare bună a tatuajului. Dar laserul nu tratează foarte bine culorile galbene, albe sau combinate. Așadar, nu putem elimina totul", explică Dr. Catherine de Goursac.
Metoda de extrudare a pigmentului
Dezavantajele și limitele laserului au determinat profesioniștii din domeniul sănătății să caute alte metode. Tehnica de extrudare a pigmentului, care este foarte recentă, a dat până acum rezultate foarte satisfăcătoare.
Aceasta se bazează pe injectarea de acid lactic (conținut în proporție de 80% în transpirație). În tatuaj, această substanță acționează ca un burete pentru a atrage pigmentul și a-l extrage. Dar cu prețul unei vindecări controlate: aceasta nu trebuie să fie prea rapidă pentru a facilita extrudarea pigmentului. Prin urmare, vindecarea este întârziată prin purtarea unui pansament timp de două săptămâni.
Metoda stencil este utilizată, adică se realizează cercuri cu diametrul de 5 mm. Sunt necesare apoi 3-5 ședințe pentru a realiza joncțiunea dintre cercuri, la interval de cel puțin o lună pentru a permite cicatrizarea. În final, tratamentul durează în medie 6 luni. Rețineți că zonele sunt limitate la 20 cm pe 10 cm. De aici și recomandarea e-sante de a vă gândi bine înainte de a vă face un tatuaj, inclusiv la întinderea acestuia...
Această procedură de extrudare este independentă de culoare, dar necesită mai puțin timp, este mai puțin costisitoare (200 de euro pentru o ședință de 30 de minute) și mai sigură, deoarece tot pigmentul este îndepărtat.
Singurul său dezavantaj este că durează mult până se vindecă, în afară de riscurile comune laserului, care sunt cicatricile hipertrofice, hipopigmentarea și hiperpigmentarea. Acesta este motivul pentru care extrudarea și laserul se realizează într-un mediu medical, de către medici instruiți, și cu atât mai mult în cadrul unei vindecări controlate.