Nutriţionistul Adina Rusu: Sărbătorile de iarnă pot veni cu un cost pentru silueta noastră
Nutriţionistul-dietetician Adina Rusu spune că, de la un an la altul, greutatea noastră poate creşte, în medie, cu 0,4 - 1 kg, în perioada sărbătorilor de iarnă, întrucât aceste zile reprezintă un bun prilej pentru a petrece timp de calitate alături de cei dragi, pentru a ne odihni după un an de muncă şi, nu în ultimul rând, pentru a ne răsfăţa papilele gustative cu meniurile festive care ne încălzesc sufletul.
24 Decembrie 2023, 23:37
'Conform studiilor, în foarte multe cazuri, greutatea nu revine la normal în perioada imediat următoare sărbătorilor. Şi, deşi această creştere în greutate poate părea nesemnificativă, în 10 ani, putem avea pe cântar un plus de 10 kilograme, un exces care poate avea consecinţe importante asupra sănătăţii noastre. În plus, există şi situaţii extreme în care creşterea în greutate în perioada sărbătorilor poate ajunge la 2 - 5 kg', a explicat pentru AGERPRES Adina Rusu, preşedinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi.
Aceasta a menţionat că sunt mai multe motive care pot conduce la o creştere în greutate în perioada Crăciunului şi a Revelionului.
'Sezonul sărbătorilor coincide cu vacanţa sau concediul pentru mulţi oameni, oferind astfel prilejul prelungirii perioadei de supraalimentare şi a comportamentului sedentar. Numai în ziua de Crăciun o persoană poate consuma peste 6.000 de calorii, de trei ori mai mult comparativ cu aportul energetic zilnic recomandat. Astfel, în mod tradiţional, în această perioadă oamenii se bucură de un stil de viaţă mai relaxat şi participă la mai multe evenimente sociale în care poate apărea şi un aport energetic crescut ca urmare a alimentelor şi a băuturilor consumate. Şi ştim cu toţii că la întâlnirile cu familia şi cu prietenii ne bucurăm şi de disponibilitatea unei varietăţi mai mari de alimente, dintre care multe sunt foarte încărcate caloric, poate apărea un aport crescut de alcool, putem consuma porţii mai mari de mâncare, ignorând complet mecanismele de reglare pentru foame şi saţietate pe care le are organismul nostru. Astfel, pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, de sărbători, avem tendinţa de a mânca mai mult', afirmă Adina Rusu.
Potrivit nutriţionistului, sunt suficiente câteva măsuri de precauţie pentru a ne bucura de masa de Crăciun fără sacrificii majore.
'Respectarea programului meselor principale ale zilei ne poate ajuta şi de sărbători, pentru a evita consumul unei cantităţi mari de alimente. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe. În al doilea rând, este important să mâncăm încet, să savurăm în tihnă alimentele. Mestecând bine alimentele, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia', a explicat Adina Rusu.
Pe de altă parte, adaugă aceasta, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, există riscul să consumăm alimente foarte sărate.
'Excesul de sare, în special când s-au consumat cantităţi mari de alimente, îngreunează procesul digestiv, iar nevoia puternică de a consuma multă apă creşte senzaţia de plenitudine gastrică. Mai mult, în general, prea multă sare în alimentaţie poate cauza şi o creştere a tensiunii arteriale', spune ea.
De asemenea, specialiştii atrag atenţia că în perioada sărbătorilor este important să fim atenţi la consumul de alcool.
'Indiferent de tipul băuturilor alese, excesul trebuie evitat', subliniază Adina Rusu.
Aceasta a menţionat că este foarte important să nu consumăm sosuri şi maioneză în exces şi să nu asociem la aceeaşi masă alimente foarte grase.
'Mâncarea grasă, maioneza, prăjelile, oricât de gustoase ne-ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile', a arătat nutriţionistul.
Deşi cozonacul, cornuleţele şi alte tipuri tradiţionale de desert sunt de nelipsit, şi aceste preparate pot pune o presiune suplimentară pe aparatul digestiv, fiind bogate, pe lângă zahăr, şi în foarte multe grăsimi.
'Este indicat să le consumăm în cantităţi mici, fiind de preferat să le includem în meniu la distanţă de mesele copioase', a subliniat Adina Rusu.
Nu în ultimul rând, mai spune specialistul, nu trebuie să uităm că, pentru a favoriza digestia, trebuie să înlocuim somnul de după-amiază cu o plimbare în aer liber.
'Profitaţi de vacanţa de Crăciun şi pentru a face mişcare, alegeţi să fiţi cumpătaţi la masă, să consumaţi în moderaţie din bunătăţile oferite, astfel încât să vă puteţi bucura în tihnă de zilele de sărbătoare', a conchis Adina Rusu, nutriţionist-dietetician. AGERPRES